Twee leden van Tildonkse jeugdbende opgepakt

Op het kerkhof zijn sporen van graffiti zichtbaar, aangebracht door de vandalen. © hsb

De lokale politie van de zone Boortmeerbeek-Haacht-Keerbergen heeft in de nacht van donderdag op vrijdag en vrijdagochtend twee minderjarigen opgepakt. Ze worden ervan verdacht deel uit te maken van een jeugdbende in Tildonk.

mg

Afgelopen nacht lichtte de politie Boortmeerbeek-Haacht-Keerbergen een 15-jarige jongen uit Haacht uit zijn bed. Hij werd ondervraagd over zijn betrokkenheid bij verschillende feiten tijdens de afgelopen maanden in Tildonk en bekende zijn aandeel bij een vijftal feiten. Het gaat om een inbraak in een tennisclub in oktober 2019, vandalisme in het bibliotheekgebouw in oktober 2019, een inbraak in een vrachtwagen, vandalisme aan signalisatieborden en vuilnisbakken, het aanbrengen van graffiti op het kerkhof en een vechtpartij aan een café in Tildonk in december 2019. De jongeman was nog niet gekend bij het parket en werd door de jeugdrechter in een jeugdinstelling in halfopen regime geplaatst.

Vrijdagochtend arresteerde de politie dan een 17-jarige jongen uit Keerbergen. Ook hij bekende een klein aandeel bij enkele feiten. Hij verschijnt nog deze namiddag voor de jeugdrechter.

De recherche van de zone Boortmeerbeek-Haacht-Keerbergen werkt ondertussen verder aan het identificeren van de verdachten en onderzoekt hun aandeel in de feiten, aldus nog het parket.

Van kwajongensstreken naar vandalisme

De jongeren zouden al anderhalf jaar allerhande kwajongensstreken uithalen in Tildonk, maar sinds de zomer is de zaak geëscaleerd. Vorige week nog kropen de jonge daders op de leegstaande jongensschool in de 7 Linienstraat en gooiden dakpannen naar beneden. Daardoor raakten op het kerkhof enkele graven beschadigd. Inwoner Maxim moest zijn kat laten inslapen nadat die was beschoten. Op sociale media circuleren foto’s waar de jongeren poseren met drugs, geweren en messen.

Jeugdbende terroriseert Tildonk: ‘We zijn bang om buiten te komen’

Schade op het kerkhof, mishandelde katten, drugs, vandalisme en vechtpartijen. Al maandenlang zouden gewapende jongeren Tildonk teisteren door geweld en vandalisme. ‘We gaan niet alleen naar huis.’

De jongeren zouden al anderhalf jaar allerhande kwajongensstreken uithalen in Tildonk, maar sinds de zomer is de zaak geëscaleerd. Vorige week nog kropen de jonge daders op de leegstaande jongensschool in de 7 Linienstraat en gooiden dakpannen naar beneden. Daardoor werden op het kerkhof enkele graven beschadigd. Inwoner Maxim moest zijn kat laten inslapen nadat die was beschoten. Op sociale media circuleren foto’s waar de jongeren poseren met drugs, geweren en messen.

En wanneer de bende door het dorp loopt, zijn de leden niet vies van provocatie. Dat bewijst een video van een vechtpartij op straat, voor café Concordia in de Woeringenstraat op kerstdag. Een van de jongeren van de bende postte het filmpje in een Haachtse Facebookgroep. In een eerste versie van het filmpje was de hele vechtpartij te zien, later kwam een kortere versie online, waarin niet duidelijk was wie de vechtpartij startte.

De klanten van café Concordia die bij die vechtpartij betrokken raakten, dienden een klacht in.

‘We gaan niet alleen naar huis’

Drie weken na de feiten spreken de klanten van café Concordia nog over de schande. In de dagen nadien kwamen de jongeren nog een paar keer voorbij. De klacht bij de politie zette hen tot nog meer dreigementen aan, zeggen de klanten. ‘Wij voelen ons niet meer op ons gemak’, zegt een klant. ‘Als kind haalden we hier in Tildonk ook wel wat kwajongensstreken uit, maar niet op die manier. Niet met echte geweren, graffiti en zulke dreigementen. Ze creëren een gevoel van angst. Als ik buiten kom, kijk ik constant achter me en als we naar huis gaan van het café, doen we dat niet meer alleen.’

Aan de schoolpoort even verderop heeft iedereen al over de vandalen gehoord, maar heerst nog geen algemeen angstgevoel. Burgemeester Steven Swiggers (Open VLD) liet zich eerder deze week ontvallen dat het weleens fout zou kunnen lopen. ‘Je ziet duidelijk dat het aan het escaleren is’, zeggen de cafébezoekers. De politie heeft inmiddels een dossier met klachten en meldingen van vandalisme overgemaakt aan het parket.