Anoniem in tijden van artificiële intelligentie? Deze kledij helpt u vooruit

Schrik dat uw privacy bedolven raakt onder de toezichtcamera’s en herkenningstechnologie? Dan is het misschien tijd om uw garderobe op te krikken.

Van identiteitskaarten met vingerafdruk naar toezichtcamera’s met gezichtsherkenningstechnologie op openbare plekken. De opkomst van artificiële intelligentie zonder robuuste regelgeving maakt dat u quasi overal ter wereld moet inboeten aan privacy.

Steeds meer mensen vinden dat niet oké. Zo is er ook een nieuwe generatie modeontwerpers opgestaan die kleren en accessoires ontwikkelen om uw privacy te verbeteren.

Bril weerkaatst infraroodstralen

De ‘reflectacle’ is hier een voorbeeld van. De bril van ontwerper Scott Urban is gemaakt uit materiaal dat infraroodstralen weerkaatst. Wandelt u met een reflectacle op uw neus een toezichtcamera voorbij – die werken vaak met infrarood – kan u achteraf toch anoniem blijven. Op de beelden zal uw gezicht bedekt zijn met een vage witte vlek, alsof u licht geeft.

Psychedelische kunst

Bent u niet tuk op brillen? Misschien kan het kledingstuk van een groep onderzoekers aan de Northeastern University, IBM en het Massachusetts Institute of Technology (MIT) u wel bekoren. Zij pakten uit met een T-shirt dat zo’n ingewikkeld patroon heeft dat het gezichtsherkenningssystemen in de war stuurt.

MIT/IBM/NORTHEASTERN

‘Adversarial design’ heet dat. De ontwerpen hebben veel weg van psychedelische kunst en zijn bedoeld om detectiealgoritmes te laten denken dat ze iets volledig anders in het vizier hebben. Met dezelfde techniek konden onderzoekers in 2017 computers overtuigen dat een schildpad een geweer was.

Overdosis nummerplaten

Nog een andere designer, Kate Rose, koos voor kledij met nummerplaten die automatische nummerplaatlezers voor de gek houden. ‘Door de kleren aan te doen, introduceert u junkgegevens in de toezichtsystemen die op hun beurt minder bruikbaar en duurder worden’, vertelt Rose aan nieuwssite Vice.com. ‘Ik denk dat het belangrijk is dat we experimenteren met manieren om ons te verbergen voor zulke toezichtsystemen. Met kledij is een laagdrempelige eerste stap.’

Simon C. Niquille

Zo dacht Simon C. Niquille er ook over toen ze haar ‘REALFACE Glamoflage’-T-shirts ontwierp. Er staan een resem gezichten op die Facebooks gezichtsherkenningssoftware in de war sturen. Niquille liet zich inspireren op de oorlogsschepen uit de Eerste Wereldoorlog die met geometrische patronen beschilderd waren, een verzinsel van Brits kunstenaar Norman Wilkinson. Hierdoor konden vijandige troepen moeilijker de snelheid, grootte, richting en het bereik van de schepen inschatten.

Maquillage, c’est camouflage

Kunstenaar Adam Harvey was er vroeg bij. Met zijn project ‘CV Dazzle’ gaf hij al in 2013 mensen make-uptips om gezichtsherkenningstechnologie te slim af te zijn. Bijvoorbeeld: creëer een asymmetrische look, verberg de brug van uw neus, en gebruik contrasterende make-up in ongebruikelijke tinten.

Harvey kreeg voet aan wal in de privacyvriendelijke mode met zijn collectie ‘Stealth wear’. De anti-drone-hoodie is hier het bekendste stuk van. De pul met kap die tot halverwege het middenrif komt, is niet meteen smaakvol, maar die modeblunder zal alleszins niet worden vastgelegd door een drone. Doordat het zilverkleurige materiaal van de hoodie warmte reflecteert, bent u onzichtbaar op warmtebeelden.

Het eerste wapenfeit van Harvey was de ‘anti-paparazzi-handtas’ die terug flitst wanneer iemand een foto neemt. De flits is zo krachtig dat u in een wazige bol van licht verandert. Urban heeft zijn mosterd voor de reflectacle duidelijk bij Harvey gehaald.

Lees ook:

Meer