Zeventienjarige opgepakt voor aanval op buschauffeur die tien messteken kreeg

Themabeeld. © MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

De lokale politie van de zone Hekla (Hove-Edegem-Kontich-Lint-Aartselaar) heeft vrijdag een 17-jarige opgepakt in het onderzoek naar de aanval op een 58-jarige buschauffeur aan het station van Kontich. Dat meldt het Antwerpse parket zaterdag. De tiener werd intussen al voor de jeugdrechter geleid, die besliste om hem in een gesloten instelling te plaatsen.

pvm

De verdachte kwam in het vizier van de politie op basis van camerabeelden en getuigenverklaringen. Hij ontkent vooralsnog wel de feiten. Ook over zijn mogelijke motief is nog niets bekend.

De aanval vond plaats op donderdagavond 9 januari, toen de buschauffeur in kwestie aan het station van Kontich even zijn deur had geopend om een sigaret te kunnen gaan roken. Een 15-jarig meisje uit Kontich stapte om hem af om inlichtingen te vragen, en net op dat moment dook een man op die zich meteen op de buschauffeur richtte en tijdens een schermutseling een tiental keer uithaalde met een steekwapen.

Het slachtoffer liep ernstige verwondingen op, maar zette - mogelijk in shock - toch nog zijn rit verder richting Lier. Pas toen hij zijn voertuig naar de stelplaats in Willebroek had gebracht, zag hij in dat hij zware steekwonden had opgelopen en verwittigden zijn collega’s de hulpdiensten.

Buschauffeur krijgt tien messteken maar werkt toch rit af

© rr

Een buschauffeur is donderdag in de vooravond in Kontich aangevallen door een man met een mes. De dader is voorlopig spoorloos. Het parket is een onderzoek gestart naar een poging tot moord.

De 58-jarige buschauffeur reed donderdag op het traject tussen Boom en Lier. ‘In Kontich stond er een reiziger recht. Hij bedekte zijn gezicht met een kap of muts. Daarop is hij naar de chauffeur van de bus gestapt en heeft hij hem met een mes aangevallen. Wellicht moest het slachtoffer zeven messteken incasseren’, zegt Christel Minne van het Antwerpse parket. Het zou gaan om messteken in de lies, de borststreek en de buikstreek.

De dader stapte na de aanval van de bus en zette het op een lopen. Vreemd genoeg zette de buschauffeur na het steekincident zijn rit gewoon verder richting Lier, wat het eindpunt van zijn dienst was. Ondanks zijn verwondingen reed de man nadien zelfs nog verder naar de stelplaats in de Jozef De Blockstraat in Tisselt. Daar lichtte hij een collega in en werden de hulpdiensten gebeld.

Een ziekenwagen en mug snelden ter plaatse om de gewonde buschauffeur de eerste zorgen toe te dienen. ‘Uit de eerste vaststellingen bleek dat de man niet in levensgevaar verkeerde’, aldus nog het parket.

Dat de man nog een hele rit met de bus heeft gemaakt na het steekincident, wijst er wellicht op dat de verwondingen maar oppervlakkig waren. Toch besliste de mug-arts om het slachtoffer over te brengen naar het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA). Enkele steken zouden wel ernstig zijn.

Voorlopig tasten politie en parket in het duister omtrent het motief van de dader. ‘We hopen dat het slachtoffer donderdagavond of vrijdagochtend grondig kan verhoord worden over wat er precies is gebeurd. Of dader en slachtoffer elkaar kenden? Dat is voorlopig onduidelijk en maakt uiteraard deel uit van ons onderzoek.’

De dader van het steekincident is voorlopig spoorloos.