AFP or licensors

Advocaten van president Donald Trump: "Afzettingsprocedure schendt Amerikaanse grondwet"

Het juridische team van de Amerikaanse president Donald Trump lanceert zijn eerste formele stappen tegen de afzettingsprocedure. Volgens de advocaten schendt de procedure de grondwet en zal ze de verkiezingen later dit jaar verstoren.

Het juridische team heeft een document ingediend waarin ze stellen dat de artikels op basis waarvan de afzettingsprocedure in gang gezet is, geen criminele feiten aanduiden. De hele procedure is niet minder dan een overmoedige poging van de Democraten om de Amerikaanse presidentsverkiezingen later dit jaar te verstoren.

"President Trump heeft altijd gehandeld binnen zijn hoedanigheid als president. De conclusie is dat de artikels van de afzettingsprocedure de grondwet schenden. Het hele proces is niet minder dan een gevaarlijke aanval op het Amerikaanse volk zelf en hun fundamentele stemrecht", luidt het.

In december besliste het Huis van Afgevaardigden, gecontroleerd door de Democraten, dat de afzettingsprocedure tegen  Donald Trump in gang kon worden gezet. Nu moet de Senaat in een proces beslissen of Trump effectief afgezet kan worden. De Senaat wordt gecontroleerd door de Republikeinen. Dat proces in de Senaat is formeel begonnen afgelopen donderdag. Dinsdag worden de eerste zittingen gehouden.  

De Democraten willen de Republikein afgezet zien vanwege machtsmisbruik en obstructie van het Congres. Alles draait erom dat het staatshoofd zijn functie zou hebben misbruikt om een ander staatshoofd onder druk te zetten om een onderzoek in te stellen naar een electorale tegenstrever, de Democraat Joe Biden.

Meest gelezen