Archiefbeeld: Informateur Joachim Coens spreekt met de pers.

Ivan De Vadder: "Misschien naar noodregering met partijen uit Vlaamse en Waalse regering?"

"Een soap", zo noemt onze Wetstraatwatcher Ivan De Vadder de federale formatie intussen. Bij het Vlaams Belang pleiten ze voor nieuwe verkiezingen, bij de PS sturen ze aan op een noodregering. "Maar dan kom je weer uit bij die 'Vivaldi'-coalitie." Maar misschien kan het wel met de partijen die de Vlaamse en Waalse regering bevolken? 

analyse
Ivan De Vadder
Wetstraatwatcher voor VRT NWS. Maakt en presenteert ook het programma "De afspraak op vrijdag".

"Ik heb niet de indruk dat er echt veel vooruitgang is geboekt", zo drukt Ivan De Vadder de voorzichtige hoop de kop in na de verschillende uitgestoken handen en deuren op kieren van de voorbije weken. "De deur is inderdaad nooit echt keihard dichtgegooid, maar er is ook niet veel beweging."

Paars-groen lijkt in elk geval geen optie meer. "Dat heeft nooit gewerkt", zegt De Vadder. "PS-voorzitter Paul Magnette heeft zelf al aangegeven dat die meerderheid van 1 zetel te klein is. Dat is ook de reden, ondanks het feit dat er op een bepaald moment heel snel werd gewerkt, dat die trein nooit vertrokken is. Dus die realiteit is sowieso louter virtueel."

En wat met "Vivaldi", paars-groen aangevuld met CD&V? "CD&V blijft een Vivaldi-coalitie afwijzen. Herman Van Rompuy (voormalig CD&V-premier en Europees president, red.) maakte vrijdag nog duidelijk wat de problemen zouden zijn: begroting, klimaat, ethische dossiers, ... Hij heeft geen goede herinneringen aan eerder paars-groen beleid, begin deze eeuw. CD&V blijft inzetten op een regering met de N-VA."

Nieuw systeem

Het brengt ons in de fase waarin de partijen zelf concepten als "een noodregering" of "nieuwe verkiezingen" naar voren beginnen te schuiven. Magnette pleit voor een noodregering, waarbij je de regering in lopende zaken aanvult met de socialistische en groene families. Die zou dan 6 maanden tot een jaar kunnen functioneren.

"Maar als je dan gaat kijken hoe die is samengesteld, dan zit je weer bij paars-groen of een Vivaldi-coalitie. Dus ook dat is niet echt een oplossing."

Beluister hier de analyse van Ivan De Vadder in "De ochtend" op Radio 1:

De Vadder oppert dat we misschien dan toch moeten kijken naar het Spaanse model. "In Spanje is het zo: na x maanden geen regering? Nieuwe verkiezingen. Misschien is dat niet zo'n goed idee. Maar misschien moet je dan wel naar een systeem waarbij je de Vlaamse partijen uit de Vlaamse regering neemt en de Waalse partijen uit de Waalse regering. Die zijn dan verplicht om gedurende een bepaalde tijd die noodregering te vormen. Dan heb je een mechanisme om mee te vertrekken."

En verkiezingen?

Waarom geen nieuwe verkiezingen dan? "Vergeet niet: ook dat is een coalitie", ziet De Vadder. "Ik bedoel: ook voor nieuwe verkiezingen heb je 76 zetels in het parlement nodig. En die meerderheid is er ook nog niet op dit moment. Vooral Vlaams Belang stuurt daarop aan. Bij de PS is die deur ook al lang dichtgegooid. Dus ik denk niet dat dat snel realiteit zal worden, mocht het al iets oplossen."

Bottomline? "Op naar de zoveelste aflevering van onze soap, spijtig genoeg."

Meest gelezen