China gaat plasticverslaving aanpakken

Het land dat een van de grootste consumenten en producenten van plastic ter wereld is, wil het gebruik ervan drastisch terugdringen.

China heeft maandag plannen aangekondigd om beperkingen op te leggen aan de productie, verkoop en het gebruik van plastics voor eenmalig gebruik.

De ‘Nationale Commissie voor Ontwikkeling en Hervorming’, een overheidsorgaan belast met maatschappelijke innovatie, en het ministerie voor Milieu willen plastic zakken bannen in alle Chinese steden tegen 2022.

Het gebruik van plastic items in restaurants, bijvoorbeeld bestek en potjes, moet met 30 procent verminderen tegen 2025. Rietjes uit het chemisch materiaal moeten al tegen het einde van dit jaar op de schop.

De Chinese overheid onderneemt actie omdat het steeds moeilijker wordt om het afval dat de 1,4 miljard inwoners genereren te verwerken. De grootste vuilnisbelt van het land – zo’n 100 voetbalvelden groot – zit compleet vol, 25 jaar vroeger dan gepland.

Regionale trend

Het lijkt wel een trend in Zuidoost-Azië: Thailand kondigde eerder dit jaar een verbod aan voor plastic zakjes in grote winkels. Een complete ban in het hele land is voor 2021.

De Indonesische hoofdstad Jakarta verbiedt ook tegen juni 2020 plastic zakjes voor eenmalig gebruik in warenhuizen, supermarkten en traditionele markten. Het Indonesische eiland Bali heeft ook plastic voor eenmalig gebruik illegaal gemaakt.

Dumping in Maleisië

Maleisië heeft op zijn beurt 150 scheepscontainers van illegaal geïmporteerd plastic afval teruggestuurd naar hun land van herkomst, waaronder de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk.

‘We zullen de nodige stappen ondernemen om ervoor te zorgen dat Maleisië niet de vuilnisbelt van de wereld wordt’, zei minister van Milieu Yeo Bee Yin maandag. Ze voegde eraan toe dat er plannen waren om in de nabije toekomst nog meer containers terug te sturen.

Sinds 2018, toen China de import ervan stopzette, sturen rijke landen hun plastic afval naar Maleisië. De Maleisische overheid geeft nu dat het de toestroom niet meer aankan, omdat er te veel wordt binnengebracht zonder de juiste vergunningen.

Meer