Bart De Wever vindt Joodse karikaturen tijdens Aalst Carnaval “lomp”

N-VA-voorzitter Bart De Wever vindt de poppen met Joodse karikaturen die vorig jaar op Aalst Carnaval zijn getoond “lomp, punt andere lijn.” Dat heeft hij gezegd tijdens een boekvoorstelling van partijgenoot André Gantman. Door de hele affaire werd Aalst carnaval geschrapt als cultureel erfgoed van Unesco.

tg

Aalst kwam vorig jaar in een storm terecht door een omstreden praalwagen van carnavalgroep de “Vismooil’n” met Joodse karikaturen. De Joodse gemeenschap reageerde toen geschokt en zag gelijkenissen met vooroorlogse beelden.

Unesco trok de erkenning van Aalst Carnaval in twijfel maar uiteindelijk nam het Aalsters stadsbestuur, dat zich eerst zelf ging verdedigen in Parijs, de vlucht vooruit en vroeg burgemeester D’Haese zelf om de schrapping.

“Aalstenaars hebben het gehad met de groteske verwijten”, sprak D’Haese nog voor de officiële beslissing. “Wij zijn geen antisemieten of racisten. Wie dat blijft beweren, is te kwader trouw”, klonk het toen. De schrapping is intussen een feit.

Voorzitter De Wever (N-VA) heeft zich nooit gemoeid in de hele discussie maar benadrukt nu zijn begrip voor de Joodse gemeenschap en gevoeligheden. Die negeren “is lomp, om het met een oud Vlaams woord te zeggen.”

D’Haese heeft de verantwoordelijke carnavalisten steeds verdedigd door te benadrukken dat die niet de intentie hadden om te kwetsen. Maar De Wever vindt het beter om wel rekening te houden met het sentiment binnen de Joodse gemeenschap. “Ik begrijp goed dat bepaalde beelden, los van de intentie waarmee men die rond draagt, ook ontvangen worden. Hoe die worden gezien”, klinkt het.

“Het toont een gebrek aan empathie. Het is lomp. Punt andere lijn.”

De Wever zei dat tijdens de voorstelling van het boek “Het Auschwitz-gen’ van André Gantman over antisemitisme.

Zijn partijgenoot en burgemeester van Aalst Christophe D’Haese heeft nog niet gereageerd op de uitlatingen van zijn voorzitter.

Borden met Unesco-logo blijven staan

Intussen lijkt de discussie of het Unesco-logo nu wel of niet moet verdwijnen van de borden langs de E40 in Aalst, wat geluwd. Omdat het Unesco-logo niet alleen betrekking heeft op Aalst carnaval, dat zijn erkenning verloren heeft, maar ook op het Belfort. En dat is wel nog altijd beschermd.

LEES OOK. Unesco verwijdert Aalst carnaval van lijst immaterieel cultureel erfgoed

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen