ING onder vuur voor investeringen in palmoliebedrijven

De Nederlandse afdeling van de rijkelandenclub OESO bekijkt een klacht van drie ngo’s tegen de Nederlandse bank. De ngo’s klagen de betrokkenheid van ING bij palmolie aan.

Het Nederlandse Milieudefensie, SDI uit Liberië en WALHI uit Indonesië legden in juli een klacht neer bij de OESO. Ze beweren dat ING bedrijven in de palmolie-industrie financiert en dat blijft doen, zelfs nadat de ngo’s de bank hadden ingelicht over mensenrechtenschendingen en de milieu-impact van palmolieproductie.

Voor palmolie, dat onder andere wordt gebruikt in chocopasta of sauzen, moeten hele delen regenwoud wijken om plantages te bouwen. Dat leidde al meermaals tot protesten tegen de industrie.

Niet wettelijk bindend

ING beloofde eerder al om inspanningen te doen, ‘maar we hebben nog geen verschil gezien’, zegt Anne Wijers van Milieudefensie aan het persagentschap Bloomberg. Ook ING reageerde al via een mail aan Bloomberg. Het accepteert de vraag van de OESO om te praten.

Richtlijnen van de OESO zijn niet wettelijk bindend voor bedrijven. De organisatie behandelt klachten meestal ‘door te onderhandelen of andere verzoeningsstragieën te gebruiken’, staat op haar website.

Het aandeel van de EU in de Maleisische palmolie-export bedroeg 12 procent in 2018, waarmee het de tweede grootste koper is na India. Nederland is de grootste Europese importeur van het goedje.

Meer