Waarom Blue Monday onzin is

© Thinkstock
Trui Engels
Trui Engels Journalist Knack

Elk jaar weer opnieuw, op het einde van januari, worden we geconfronteerd met de ‘meest deprimerende dag van het jaar’ oftewel ‘Blue Monday’. Het fenomeen zelf is weliswaar ook om bij te huilen.

‘Blue Monday’ dook voor het eerst op in 2005. De Britse psycholoog Cliff Arnall beweerde een formule te hebben gevonden waarmee de meest ‘depressieve’ dag van het jaar kon worden achterhaald. Voor de liefhebbers: de formule ziet er zo uit: (W + (D – d)) x T^Q) / (M x N). Zaken zoals het weer, het voorbije kerstfeest en het feit dat iedereen maandagen haat, droegen bij tot de keuze van de derde maandag van januari als ‘Blue Monday’.

U weet het misschien of u weet het niet, maar dit zogenaamde wetenschappelijk ‘onderzoek’ werd indertijd betaald door een reisorganisatie, die er uiteraard alle belang bij had dat mensen hun leventje hier maar ellendig vinden en dus een trip naar ‘het betere leven’ zouden boeken. De goede raad van de psycholoog om deze blauwe maandag te overleven was dan ook: ‘Ga op vakantie!’

De gelukkigste dag van het jaar

Op een gelijkaardige manier berekende Arnall voor een ijsfabrikant aan de hand van de formule O + (N x S) + Cpm/T + He de gelukkigste dag van het jaar en die valt ergens eind juni. Het perfecte moment om te genieten van… een ijsje.

Hoewel ondertussen gebleken is dat de studies van Arnall waardeloos zijn, kon men het blijkbaar toch niet laten.

In 2014 was het opnieuw raak: een drankenbedrijf berekende dat Blue Monday niet op de derde maandag van januari valt, maar wel op de eerste maandag, de eerste dag waarop we opnieuw aan het werk gaan.

Het bedrijf kwam tot die conclusie door de voorbije drie januari’s de inhoud van miljoenen tweets te analyseren. Aan de hand van de hoeveelheid tweets met negatieve inhoud gaven ze elke dag van de maand een score. Vooral het falen van de goede voornemens was een vaak getweet onderwerp op de eerste maandag van het jaar, zo blijkt.

Hoe u deze keer de blues moest bestrijden? Drink een proteïneshake van het betreffende drankenbedrijf.

Critici waarschuwden toen dat dergelijke onderzoeken de reputatie van de wetenschap geen goed doen en zelfs bijdragen tot een trivialisering van depressies. Klagen over de eerste werkdag op Twitter is immers niet hetzelfde als een depressie. Het kan natuurlijk ook niet dat een hele natie op hetzelfde moment collectief depressief is.

Seizoenen

De ernstige wetenschap heeft overigens nog nooit een bewijs gevonden voor het bestaan van een echte blauwe maandag. Uit onderzoek zou blijken dat mood swings vooral zouden afhangen van de seizoenen, maar welk seizoen nu het meest deprimerend is, is niet duidelijk. Sommige studies zeggen dat er meer dipjes zijn in de lente en de zomer, andere in de herfst en nog andere in de winter.

Hoe dan ook, wij wensen u vandaag alvast een heerlijke blauwe maandag toe.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content