Officiële start voor afzettingsproces Donald Trump

Dinsdagnamiddag gaat het afzettingsproces tegen de Amerikaanse president Donald Trump officieel van start.

De zitting vangt aan met het vastleggen van de richtlijnen rond het proces. Het gaat dan bijvoorbeeld om het horen van getuigen en de maximale tijdsduur van ieder onderdeel. Een aantal regels liggen nu al vast: niemand mag tweeten vanuit de Senaat, er mag geen extern leesmateriaal meegenomen worden en de senatoren mogen niet praten met hun collega’s.

Openingsverklaringen

Nadien starten de aanklagers, zeven Democratische leden van het Huis van Afgevaardigden, met hun openingsverklaring. Als het debat over de regels te lang zou aanslepen, dan verschuift deze verklaring naar de volgende zittingsdag. Na de aanklagers is het de beurt aan het verdedigingsteam van Trump om een openingsverklaring te houden.

Het Capitool in de Verenigde Staten. – Isopix

In december raakten de twee artikelen van impeachment met een vlotte meerderheid gestemd in het Huis van Afgevaardigden. Enerzijds wordt Trump beschuldigd van machtsmisbruik, omdat hij de Oekraïense president Volodimir Zelenski onder druk gezet zou hebben. Anderzijds zou Trump het impeachmentonderzoek tegengewerkt hebben.

Derde president

Aan het einde van het proces, dat overigens weken kan duren, moeten de senatoren zich uitspreken over het lot van Trump. Er is een tweederdemeerderheid van 67 stemmen nodig om de president af te zetten. In de Senaat zitten slechts 47 Democraten, waardoor de verwachting is dat de Amerikaanse president zijn ambtsperiode mag uitdoen.

Trump is de derde president van de Verenigde Staten die met een impeachment te maken krijgt. Andrew Johnson, in 1868, en Bill Clinton, in 1998, kregen de vrijspraak in de Senaat.

Meer