Portugal is voor gepensioneerden een echt walhalla

Portugal is voor gepensioneerden de beste woonplaats ter wereld. Men kan er genieten van een bescheiden levensduurte, terwijl kan gerekend worden op een uitstekend klimaat en een goede gezondheidsvoorziening.

Dat staat in een rapport van International Living, waarbij over de hele wereld gezocht werd naar betaalbare bestemmingen met een gezonde en gelukkige levensstijl.

Klimaat

Portugal kreeg van International Living een totaalscore van 86 procent. Vooral op het gebied van gezondheidszorg bleek Portugal met een score van 98 procent hoge cijfers te halen.

Daarnaast liet het land ook goede prestaties optekenen op het vlak van huisvesting (93 procent), entertainment (91 procent) en klimaat (88 procent). Daarentegen boekten het visumbeleid (75 procent) en het algemeen bestuur (78 procent) minder bijval.

‘Het is geen verrassing dat Portugal voor gepensioneerden een ideale bestemming is,’ zeggen de onderzoekers. ‘Het land kan terugvallen op een rijke geschiedenis en cultuur, maar biedt bewoners en bezoekers ook een aangenaam klimaat. Bovendien is het leven in Portugal heel goed betaalbaar. Men mag daarnaast ook niet vergeten dat Portugal als een veilig land wordt beschouwd.’

Volgens een aantal getuigen is het voor een bedrag van ongeveer 2.200 euro per maand mogelijk om in Portugal een comfortabele levensstijl te kunnen genieten. Ze voegen eraan toe dat het leven in Portugal voor een gepensioneerde minstens drie keer goedkoper is dan in de Verenigde Staten.

Panama

Portugal gaat in de rangschikking Panama vooraf. De onderzoekers merken daarbij op dat Panama aan gepensioneerden allerhande kortingen geeft. Dat geldt voor het openbaar vervoer en geneesmiddelen, maar ook voor entertainment en restaurants.

‘Tevens is het heel gemakkelijk om een visum voor Panama te verkrijgen,’ aldus International Living. ‘Maar daarnaast is Panama ook een relatief veilig land, met een bescheiden levensduurte en een degelijke gezondheidszorg.’

Op de derde plaats staat Costa Rica, gevolgd door Mexico en Colombia. De rest van de top tien bestaat uit Ecuador, Maleisië, Spanje, Frankrijk en Vietnam.

Meer