Eerste mens-op-mensbesmetting van coronavirus doet beurzen daveren

China’s Nationale Gezondheidscommissie heeft op maandag de eerste mens-op-mens-besmetting bevestigd van het mysterieuze coronavirus in China. Dat laat zijn sporen na op de beurscijfers.

Het nieuws dat het virus besmettelijk is, liet zich voelen voelen op de beurzen in Azië. De Japanse beurs, de Nikkei 225-index, sloot 0,91 procent lager. De Shanghai-index noteert momenteel ruim 1,4 procent lager terwijl de Hang Seng-index in Hongkong zelfs 2,6 procent verloor. De Kospi in Seoul verloor 1 procent en in Sydney eindigde de All Ordinaries-index 0,2 procent in de min.

Het zal niet verbazen dat vooral de aandelen in de toerisme- en ontspanningssector klappen kregen. Beleggers vrezen namelijk dat mensen minder gaan reizen door de uitbraak van het mysterieuze virus dat een longziekte veroorzaakt.

Air China bijvoorbeeld, noteerde een daling van 7,1 procent in Hongkong, de grootste koersdaling sinds mei. China International Service en UTour Group, twee reisorganisaties, daalden met meer dan 3 procent. Filmbedrijven Hengdian Entertainment Co. en Wanda Film Holding moesten zelfs 10 procent inboeten. En ook de aandelen van casino’s en restaurants deelden in de klappen.

Farmaciesector in de lift

Er zijn ook winnaars in het verhaal. De makers van luchtreinigers en andere beschermingsproducten zoals mondmaskers zitten in de lift. Het Japanse Azearth dat beschermingskledij verkoopt, maakte een koerssprong van ruim 16 procent en luchtreinigingsbedrijf Airtech Japan dikte 8 procent aan. In China klommen antibioticaproducenten als Jiangsu Lianhuan Pharmaceutical en Shenzhzen Neptunus Bioengineering met 10 procent.

Tot nu toe werden er meer dan 220 besmettingen vastgesteld in China. Vier Chinezen lieten hierbij het leven.

Miljoenen Chinezen zullen de komende dagen het land doorkruisen om samen met hun familie Chinees Nieuwjaar te vieren. Ongetwijfeld zullen er nog meer gevallen bijkomen. Lokale autoriteiten zeiden echter dat de situatie ‘nog steeds voorspelbaar en controleerbaar is’, in een poging de gemoederen te bedaren.

Lees meer:

Meer