Bakkerijen en horecazaken staan terecht voor schimmel en dode muizen: “Ze lijken het niet te leren”

Twaalf zaakvoerders moesten zich verantwoorden. © jdu

“Ik eet wel eens graag muizenstrontjes maar niet in combinatie met dode muizen”, zegt het Openbaar Ministerie over een bakkerij na een controle van het voedselagentschap. Twaalf zaakvoerders moesten zich voor de Gentse rechter verantwoorden voor inbreuken op de volksgezondheid en voedselveiligheid. Voor velen bleek het niet de eerste keer.

Jeffrey Dujardin

“Die dode muis lag er nog maar twee dagen”, zegt de bakker op leeftijd. In zijn bakkerij in het Gentse voerde het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) een controle uit. “De situatie was schrijnend”, zegt het Openbaar Ministerie. “Ik eet wel graag muizenstrontjes, maar daar lagen er meer dan genoeg naast enkele dode muizen.” De procureur vorderde een boete van 8000 euro. De man is wel sinds november met de bakkerij gestopt. De bakker is één van de twaalf die terecht stonden voor inbreuken op de voedselveiligheid en volksgezondheid. De meeste zaakvoerder bleken recidivisten te zijn. “Ze lijken het niet te leren”, moest het Openbaar Ministerie noodgedwongen herhalen.

Schimmel

Een collega uit Merelbeke was ook zeer hardleers. De man pleegde talloze zware inbreuken. “Bij een controle in 2017 vond het FAVV mieren op de werktafel, beschimmelde taarten en uitrolmatten”, zegt het Openbaar Ministerie. “Op ander werkmateriaal begon ook schimmel te komen. Alles werd gereinigd na een tweede controle. Toen we vijf maanden later terugkwam, bleek het nog erger.” De man riskeert een celstraf van zes maanden en een boete van 8000 euro. De bakker werd al meermaals veroordeeld, hij kreeg ook een verbod om nog zaakvoerder te zijn. Daarvoor wordt nog een nieuw proces-verbaal opgemaakt.

2015,2017 en 2018

Een brasserie uit het centrum van Gent bleek ook al jarenlang tegen de lamp te lopen. “Op 7 mei 2018 deden we er een controle. Er werden tal van vervallen producten ontdekt. Er was een totaal gebrek aan hygiëne en er stond zelfs schimmel op sommige producten”, aldus de procureur die een boete van 8.000 euro vorderde. “Bij een nacontrole in september 2018 hebben we juist hetzelfde vastgesteld. En er werden al gelijkaardige vaststellingen gedaan in 2015 en 2017.”

In Zulte had een pittazaak ook niks bijgeleerd uit hun vorige ervaringen met het FAVV. “Er waren zware inbreuken op hygiëne en er hingen ook geen rookverbodsteken. Er waren zaken aan het roesten, er lagen hoopjes vuil”, aldus het OM die een straf van 8000 euro vorderde. “Kortom, het resultaat was bij verschillende controles van het FAVV ongunstig.”

Op 3 maart kennen ze hun straf.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen