Telenet en Proximus krijgen boete van in totaal bijna 240.000 euro

Proximus krijgt een boete van 150.000 euro en Telenet betaalt 88.782 euro voor het niet-naleven van de identificatieregels voor prepaidkaarten die in 2016 werden ingevoerd. Dat blijkt uit een persbericht van de telecomregulator BIPT.

Vier jaar geleden voerde de regering-Michel regels in voor wie prepaidkaarten aankoopt. In de strijd tegen terrorisme mochten die niet meer gekocht worden zonder identificatie voor te leggen. Zo wou de regering voorkomen dat terroristen anoniem konden bellen met een prepaidkaart.

Proximus en Telenet bleken het niet te nauw te nemen met die regels. Zo bleek dat ze niet bij alle buitenlandse kopers een kopie van hun internationaal paspoort maakten, wat wettelijk verplicht is. Ook werd niet telkens geverifieerd of de voorgelegde identiteitskaart al dan niet gestolen was. Dat kan gecontroleerd worden via een website, maar niet alle verdelers gebruiken die.

Verzachtende omstandigheden

Het BIPT legt wel verzachtende omstandigheden op aan beide bedrijven omdat ze meteen in actie zijn geschoten nadat ze bericht hadden gekregen over de inbreuken. Ze lanceerden meteen een programma om alle foutief geïdentificeerde gebruikers opnieuw te identificeren en namen maatregelen om hetzelfde in de toekomst te voorkomen.

Daardoor betalen de bedrijven minder dan de kleinere provider Lycamobile vorig jaar en het jaar daarvoor. Die kreeg toen boetes opgelegd van 225.183 euro en 394.070 euro.

Meer