Nu ook geval van coronavirus in VS

De mysterieuze longziekte die China al enkele weken in de ban houdt, heeft zich nu uitgebreid tot in de VS. Dat bevestigt het Amerikaanse gezondheidsagentschap CDC.

Het virus, dat nog niet echt geïdentificeerd is, veroorzaakt al enkele weken ongerustheid. Het roept herinneringen op aan SARS, dat ook een coronavirus was.

Er zijn veel soorten coronavirussen. Sommige kunnen aandoeningen zoals een gewone verkoudheid bij mensen veroorzaken, terwijl andere helemaal geen invloed op ons hebben. Maar sommige kunnen ook dodelijk zijn. Deze variant doodde al zes mensen in China.

Mens-op-mens

De Chinese autoriteiten lieten de voorbije weken weten dat het virus waarschijnlijk door dieren doorgegeven wordt, maar dinsdag werd de eerste mens-op-mensbesmetting bekendgemaakt. Dat duwde de beurzen kopje-onder. Beleggers verkochten massaal aandelen van bedrijven in de toeristische sector.

Vorige week werden al besmettingen vastgesteld in Japan, Thailand, Zuid-Korea, Taiwan en nu dus ook in de VS. De ziekte is vastgesteld bij een Chinese toerist in Washington, zegt de CDC. Daarmee herinnert het meer en meer aan de SARS-epidemie van 2003. Die begon ook in China en besmette uiteindelijk meer dan 8.000 mensen wereldwijd.

Onderzoek

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) onderzoekt de zaak en Chinese autoriteiten doen er alles aan om de ziekte binnen de perken te houden.

De Amerikaanse beurzen reageerden meteen op het nieuws. De Dow Jones stond op het einde van de dag 0,5 procent lager, de S&P500 eindigde 0,26 procent in het rood en de Nasdaq viel met 0,19 procent.

Meer