‘Telefoon Amazon-baas gehackt na bericht van Saudische kroonprins’

Volgens de Britse krant The Guardian is Amazon-baas Jeff Bezos in 2018 het slachtoffer geworden van een hack op zijn mobiele telefoon. Dat gebeurde nadat hij een WhatsApp-bericht had gekregen van de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman.

Op 1 mei 2018 kreeg Jeff Bezos een videobestand doorgestuurd van de kroonprins. De twee stuurden elkaar al een tijdje berichten op vriendschappelijke basis. Bij het bericht in kwestie zat ook malware, dat is een kwaadaardig bestand waarmee gevoelige informatie verzameld kan worden.

Schadelijke gevolgen?

Na de ontvangst van dat corrupte bestand zouden er grote hoeveelheden data uit de telefoon van de Amazon-miljardair gehaald zijn. Dat zeggen bronnen aan The Guardian, maar het is onduidelijk wat dat precies inhield of waarvoor die informatie gebruikt werd.

Dat de Saoedische kroonprins betrokken is bij een hack op de Amerikaanse oprichter van internetgigant Amazon kan mogelijk schadelijke gevolgen hebben. Het ondermijnt ook de pogingen van Mohammed bin Salman om Westerse investeerders aan te trekken.

De zaak is des te vervelender voor de Saoedi’s omdat Bezos ook eigenaar is van de Amerikaanse krant The Washington Post. Dat is ook de krant waar de door Saoedische agenten vermoorde journalist Jamal Khashoggi voor schreef.

Details over affaire

In januari 2019 doorzochten experts de telefoon van Bezos al eens, nadat intieme details over een buitenechtelijke relatie in een Amerikaans roddelblad verschenen. Het team concludeerde toen ‘met grote zekerheid’ dat de Saoedi’s erin geslaagd waren om toegang te krijgen tot zijn telefoon, iets wat daar ontkend werd.

Over de eerdere hack wilde de advocaat van de Amazon-baas geen commentaar geven, ‘behalve dat meneer Bezos meewerkt aan het onderzoek’. De Saoedische ambassade in de Verenigde Staten reageerde niet op de contactpogingen van The Guardian, maar stuurde daarover wel een tweet de wereld in.

Meer