Gevluchte gevangene Sekkaki stuurt postkaart uit Thailand naar gevangenis van Turnhout: "Middelvinger naar systeem"

Oualid Sekkaki, de enige gevangene die nog voortvluchtig is na de ontsnapping uit de gevangenis van Turnhout midden december, heeft een postkaart gestuurd naar de directie. Dat schrijft Het Laatste Nieuws en het wordt bevestigd door het gevangeniswezen. De brief kwam aan met een Thaise postzegel. De politie onderzoekt de zaak. Sekkaki krijgt voor z'n kaartje veel bijval op sociale media. "We houden wel van dat soort bandieten", legt expert Benjamin Van Tourhout (KUL) uit.

Het was op 19 december, iets voor 20 uur, dat 5 gevangenen konden ontsnappen uit de gevangenis van Turnhout tijdens de avondwandeling. Ze klommen over een draad en vervolgens over een 6 meter hoge muur. Drie van de 5 gevangenen worden niet veel later al geklist, aan het rangeerstation van Turnhout, waar de treinen 's nachts staan. Een vierde wordt na twee weken opgepakt in Nederland.

Oualid Sekkaki

De enige gevangene die nog niet opgepakt is, is Oualid Sekkaki. Een man van 26 en de broer van ontsnappingskoning Ashraf Sekkaki. Hij kon in 2009 ontsnappen met een helikopter uit de gevangenis van Brugge. Oualid Sekkaki zat in de gevangenis van Turnhout een straf uit voor onder meer een schietpartij in de zomer van 2015. Mogelijk zou hij worden uitgeleverd aan Marokko.

De briefwisseling en alle info inzake de ontvluchte gedetineerde wordt overgemaakt aan de politionele diensten

Kathleen Van De Vijver, gevangeniswezen

Nu is dus een postkaart van Sekkaki aangekomen bij de gevangenisdirectie van Turnhout. Daar stond een Thaise postzegel op. "De briefwisseling en alle info inzake de ontvluchte gedetineerde wordt overgemaakt aan de politionele diensten die belast zijn met de opsporing van betrokkene", zegt Kathleen Van De Vijver van het gevangeniswezen. 

"We houden wel van dat soort bandieten"

Hoewel Sekkaki een veroordeelde crimineel is, kan de postkaart uit Thailand op veel bijval rekenen. Op sociale media wordt hij geprezen om zijn gevoel voor humor. Benjamin Van Tourhout onderzoekt de impact van helden aan de KU Leuven. Hij herkent het fenomeen. "We kunnen wel houden van dat soort bandieten", zegt hij in "De wereld vandaag" op Radio 1.

"Ze doen spannende en stoere dingen, dingen die we stiekem ook zouden willen doen", zegt Van Tourhout. "Het is wel stoer zo de middelvinger opsteken naar het systeem. Het is België vrolijk ontbloot." Veel heeft volgens de onderzoeker te maken met de afstand en de aard van de feiten waarvoor hij veroordeeld was. "Was hij veroordeeld voor zedenfeiten of liep hij vrij rond in België, dan was het een ander verhaal geweest."

Het is wel stoer zo de middelvinger opsteken naar het systeem

De onderzoeker vergelijkt het verhaal van Sekkaki met Robin Hood, Tijl Uilenspiegel en Reinaart de Vos. "Als we ons veilig voelen en het ver genoeg van ons is, kunnen we wel houden van dat soort bandieten", zegt hij. "Er zit iets in ons dat rebels is en houdt van het ontwrichten van het systeem. Zeker met Reinaart de Vos hebben we een mooie traditie."

Bovendien kan het zeer snel keren. "Denk maar aan bijvoorbeeld Jean-Pierre Van Rossem. Zolang hij het systeem uitdaagt en iedereen in z'n onderbroek zet, heeft hij bijval. Maar van zodra hij in het parlement zit en z'n moraliteit los laat, laten wij hem ook los."

Beluister hieronder het gesprek in "De wereld vandaag":

Meest gelezen