Gevreesde superbelegger ontpopt zich tot klimaatactivist

De Engelse miljardair Chris Hohn van het superfonds TCI port multinationals aan om klimaatvriendelijker te zijn. Doen ze dat niet, dan dumpt hij hun aandelen.

Chris Hohn wordt door grote bedrijven gevreesd om zijn activistische houding. Zijn fonds, met de onschuldige naam The Children’s Investment Fund  of TCI, staat erom bekend snel een groot belang in een bedrijf op te bouwen, om daarna als belangrijke aandeelhouder het management te dwingen tot de vaak drastische koerswijzigingen die Hohn nodig acht voor een stijgende beurskoers.

Agressieve tactieken

TCI schrikt daarbij niet terug om agressieve tactieken te gebruiken, zoals rechtszaken of het ontslag eisen van de CEO. Onder meer grote bedrijven als ABN Amro, Deutsche Börse, News Corp en Volkswagen werden door Hohn al op de knieën gedwongen.

Dat levert de 53-jarige Hohn, wiens vermogen op meer dan 1 miljard pond geschat wordt, geen windeieren op. TCI, dat goed is voor 30 miljard dollar aan activa, was het voorbije jaar een van de best presterende hedgefondsen.

De harde beleggingsmachine heeft ook een zachte kant. TCI doneert elk jaar een grote som aan goede doelen en staat daarom bekend als ‘de grootste donateur van het Verenigd Koninkrijk’.

Chris Hohn, de gevreesde hedgefonds-manager is ook een bekende filantroop – foto: Skroll

Hohn gaat nu zijn gevreesde beleggersactivisme gebruiken om bedrijven te dwingen om hun schadelijke uitstoot te beperken en over hun ecologische voetafdruk te rapporteren. Doen ze dat niet, dan zal TCI hun aandelen dumpen of het management proberen te herschikken.

Hohn schreeft daartoe onder meer Alphabet, Microsoft en vliegtuigbouwer Airbus aan. In zijn brieven staan gedetailleerde berekeningen over de klimaatinspanningen die hij van elk bedrijf wil zien.

Dat het hem menens is, bewijst ook een recente gift. Hohn en zijn liefdadigheidsvehikel schonken 260.000 dollar aan Extinction Rebellion, de radicale klimaatactivisten die vorig weekend nog op het Brusselse Autosalon actie voerden.

Trendsetters

Hohn hekelde eerder ook de te lakse houding van collega-beleggingsreus BlackRock. Die vermogensbeheerder kondigde vorige week aan in zijn beleggingsbeleid voortaan meer rekening te houden met klimaatrisico’s, en gaf daarmee Hohn indirect gelijk.

Voor beleggingsgiganten als BlackRock of TCI is het door de grootte van hun portefeuille wel moeilijk om consequent te zijn. TCI was eerder een grote aandeelhouder van een Indiase steenkoolproducent en is vandaag nog steeds co-eigenaar van enkele vervuilende bedrijven. Je kan sterker ingrijpen als je zelf aandeelhouder bent, zegt Hohn daarover.

Met de aankondigingen van TCI en BlackRock lijkt de toon alvast gezet. Beursgenoteerde bedrijven zullen weinig anders kunnen dan nauwgezet over hun klimaatinspanningen rapporteren, en dreigen afgestraft te worden als ze niet ambitieus genoeg zijn.

Meer