Onderzoek naar racisme op sociale media na zoekactie in De Panne

© Jelle Houwen

De federale politie is op vraag van het parket van West-Vlaanderen een onderzoek gestart naar racisme. Na de zoekactie naar transmigranten aan de Belgische kust, nadat een bootje met transmigranten bij de overtocht naar Groot-Brittannië kapseisde, regende het haatdragende commentaren op sociale media.

LTO

Dinsdagochtend werd voor de kust van De Panne een zoekactie gestart naar vluchtelingen die in zee gingen met een bootje. Al gauw waren online heel wat racistische uitlatingen en berichten te lezen. “We hebben daarop de internetrecherche van de federale politie gecontacteerd met de vraag om een onderzoek te starten naar inbreuken op de antiracismewet”, aldus Johan Lescrauwaet van het parket van Ieper. “Het is een belangrijk signaal om aan te tonen dat dit niet getolereerd wordt.”

LEES OOK. In dit bootje wilden 14 transmigranten vanuit De Panne naar Groot-Brittannië varen: “Je zou zoiets niet eens in je vijver willen”

De gespecialiseerde federale dienst zal nagaan of bepaalde personen in hun bericht aanzetten tot haat. Als er sprake is van strafbare feiten, zal de politie een pv opstellen. “Als we beslissen om die personen te vervolgen, riskeren ze celstraffen van een maand tot een jaar en een boete tot 8.000 euro. Dit is in het verleden al gebeurd met online boodschappen van negationisme”, aldus Lescrauwaet.

LEES OOK. “De haatdragers op sociale media moeten overstemd worden. Daar kan u met Twitter, Facebook en Instagram zelf voor zorgen”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen