Minister Dalle heeft rapport van bemiddelaar bij VRT “niet gevraagd”, Paul Lembrechts krijgt forse ontslagvergoeding

Minister van Media Benjamin Dalle (rechts) ontsloeg VRT-CEO Paul Lembrechts (links) dinsdag zonder inzage in het verslag van de bemiddelaar. © VRT, Kris Van Exel

“Ik heb de nota van de bemiddelaar niet gekregen van de voorzitter van de Raad van Bestuur en ik heb hem ook niet opgevraagd. Omdat deze nota totaal irrelevant is voor de beslissing van de Vlaamse regering.” Dat zei mediaminister Benjamin Dalle (CD&V) woensdag tijdens het actuadebat over de VRT in het Vlaams Parlement. Hij gaf ook aan dat de ontslagen CEO een aanzienlijke ontslagvergoeding krijgt, en daar hadden parlementsleden kritiek op. “Misschien heeft hij daarom niet zelf ontslag genomen.”

gjs

Bemiddelaar Fabiaan Van Vrekhem kreeg enkele weken geleden de opdracht om te kijken of de brokken tussen Paul Lembrechts, Peter Claes en de overige leden van de VRT-directie nog konden worden gelijmd. Hij stuurde zijn rapport enkel naar Luc Van den Brande, voorzitter van de Raad van Bestuur, en dus niet naar de minister. De oppositie vroeg zich daarop af hoe de beslissing om ceo Paul Lembrechts te ontslaan dan is genomen.

LEES OOK. Minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) ontsloeg VRT-CEO Paul Lembrechts zonder inzage in cruciaal rapport

“De beslissing over Paul Lembrechts is gebaseerd op zijn geloofwaardigheid als ceo om het vertrouwen te herstellen binnen de VRT”, reageerde Dalle woensdagmiddag. “Als een ceo herhaaldelijk niet gevolgd wordt door zijn unanieme Raad van Bestuur op een belangrijk strategisch punt, dan heeft die ceo een probleem. Dat is de reden waarom de Vlaamse regering deze beslissing heeft genomen.”

Dalle wees er voorts op dat de Vlaamse regering enkel beslist over de ceo, de overige leden van de directie vallen onder de verantwoordelijkheid van de Raad van Bestuur. Die directieleden komen wel degelijk aan bod in de bewuste nota, met persoonlijke informatie. “De nota gaat in op het functioneren van verschillende personen in het directiecollege. Hij bevat heel erg persoonlijke info. Ik zou het absoluut onkies vinden om dat document bij mij te hebben, het hier te overhandigen en daarover te discussiëren”, aldus Dalle.

Ontslagvergoeding met zes cijfers

Tijdens datzelfde debat heeft Dalle gezegd dat Paul Lembrechts een ontslagvergoeding van zes maanden wedde krijgt. Volgens het jaarverslag van de omroep bedroeg zijn jaarloon 259.058,83 euro bruto in 2018.

Enkele parlementsleden suggereerden woensdag dat Lembrechts zelf heeft aangestuurd op zijn ontslag. “Als de gedelegeerd bestuurder rechtstreeks ingaat tegen de Raad van Bestuur, tekent hij zijn eigen doodsvonnis”, zei Klaas Slootmans van Vlaams Belang. “Hij heeft er misschien zelf op aangestuurd, rekening houdend met de ontslagvergoeding.”

Bij Villa politica zei Karin Brouwers van CD&V: “Er zullen misschien eerder pecuniaire redenen meegespeeld hebben. We weten ook dat, als je ontslagen wordt, je een ontslagvergoeding krijgt en als je zelf ontslag neemt, niet.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Vlaams Belang wierp zich tijdens het debat op als grootste verdediger van de beslissing om Lembrechts te ontslaan. “U heeft precies gedaan wat wij gevraagd hebben: de gedelegeerd bestuurder laten kiezen tussen uitvoeren wat de Raad van Bestuur oplegt of opkrassen”, zei Slootmans.

“Er is een reden waarom Vlaams Belang hier optreedt als de beste advocaat van de regering”, reageerde Jos D’Haese van PVDA. “De reden is natuurlijk de rol die volgens de regering is weggelegd voor de VRT: een gekortwiekte staatsomroep. Lembrechts stond in de weg van de richting die jullie wilden inslaan met de VRT. Dit is oude politieke cultuur.”

“Geen politieke inmenging”

Volgens Wilfried Vandaele (N-VA) zijn de beschuldigingen van politieke inmenging uit de lucht gegrepen. “De VRT is autonoom en het kan nooit een goed idee zijn als de politiek zich inlaat met bijvoorbeeld inhoud, programmering en verslaggeving.”

Verschillende parlementsleden vroegen om de nota in te kunnen kijken die bemiddelaar Fabiaan Van Vrekhem maakte over het conflict in de VRT-directie. Die is echter alleen aan Luc Van den Brande, voorzitter van de Raad van Bestuur, overgemaakt.

“Die nota gaat over het functioneren van twee personen”, zei Parlementsvoorzitter Liesbeth Homans (N-VA). “We kunnen dat wel anonimiseren, maar het zou toch bijzonder moeilijk worden voor die twee personen om nog aan de bak te komen op de arbeidsmarkt. Ik kan als voorzitter alleen maar het rapport vragen aan de minister. Ik heb dat ook gedaan, maar hij zegt dat hij het niet heeft.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen