Tesla meer dan 100 miljard dollar waard op de beurs

De Amerikaanse autobouwer Tesla, fabrikant van elektrische wagens, heeft voor de eerste keer in zijn geschiedenis een beurswaarde van meer dan 100 miljard dollar. Topman Elon Musk krijgt daardoor uitzicht op een superbonus.

Het aandeel Tesla sprong bij de opening van de Amerikaanse beurzen 4 procent hoger, tot ruim 569 dollar. Daardoor kwam de totale marktwaarde uit op 102 miljard dollar.

Tesla is de eerste Amerikaanse autobouwer die de grens doorbreekt. Het aandeel van Tesla zat de voorbije maanden sterk in de lift. Sinds het jongste kwartaalrapport is de waarde van de autobouwer zelfs meer dan verdubbeld.

VW ingehaald

De bouwer van elektrische wagens werd woensdag op de beurs iets groter dan het Duitse concern Volkswagen, de tweede grootste autobouwer van de wereld. De marktwaarde van de Duitse reus schommelde rond 100 miljard dollar. En dat terwijl de VW-groep (onder meer VW, Audi en Porsche) vorig jaar 11,8 miljoen wagens bouwde, tegenover slechts 367.500 voor Tesla.

De wereldwijde ranglijst wordt door de Japanse autogroep Toyota – met een waarde van 232 miljard dollar – aangevoerd.

Bonus

Indien Tesla gedurende een langere tijd een waarde van meer dan 100 miljard dollar kan aanhouden, krijgt topman Elon Musk uitzicht op een aanzienlijke beloning. Een eerste schijf bonussen zou hem een bedrag van 346 miljoen dollar kunnen opleveren.

De waarde van Tesla is sinds de tweede helft van oktober vorig jaar meer dan verdubbeld. Toen maakte de autobouwer een verrassende winst bekend. Tesla kon de voorbije periode dan ook een aantal positieve boodschappen publiceren.

Naast de winstcijfers over het derde kwartaal, was er immers ook de opstart van de Chinese Gigafactory van de onderneming. Bovendien slaagde Tesla erin meer wagens te verkopen dan oorspronkelijk was verwacht. Tesla is inmiddels meer waard dan Ford Motor en General Motors gezamenlijk.

Verwachtingen

Het beurssucces van Tesla is volgens analisten een duidelijk teken dat de markt in de toekomst van elektrische wagens gelooft. Pierre Ferragu, analyst bij New Street Research, zegt te verwachten dat het aandeel van Tesla binnen een periode van twaalf maanden verder tot 800 dollar zou kunnen oplopen.

Hij voegt eraan toe dat Tesla tijdens de tweede helft van dit decennium mogelijk jaarlijks tussen twee en drie miljoen wagens kan verkopen. De waarde van het aandeel zou daardoor een niveau tussen 1.100 dollar en 1.700 dollar kunnen oplopen. Daarmee zou Tesla worden gewaardeerd op een bedrag tussen 250 miljard dollar en 530 miljard dollar.

Maar er zijn ook partijen die speculeren op een forse terugval van het aandeel.

Meer