Direct naar artikelinhoud
Gezondheid

Belgische experts sussen: ‘Geen reden tot paniek over nieuw coronavirus’

Een patiënt in Hongkong.Beeld Getty Images

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) overweegt de uitbraak van een nieuw coronavirus uit te roepen tot wereldwijd gezondheidsrisico. Maar hier hoeven we ons geen grote zorgen te maken, zeggen Belgische experts. ‘Het risico op een uitbraak bij ons is erg klein en we zijn tegelijkertijd goed voorbereid op zo’n situatie’, zegt professor Herman Goossens (UZA).

2019-nCoV, zo heet het nieuwe coronavirus dat eind december opdook in de Chinese miljoenenstad Wuhan. Dat klinkt saai, maar de snelle verspreiding van de nieuwe telg in de coronafamilie veroorzaakt grote nervositeit. 

Wellicht is dit nieuwe virus via vleermuizen overgegaan op een ander dier dat op een specifieke markt in Wuhan moet zijn verkocht: de eerste mensen die besmet raakten en daardoor longontstekingen kregen, waren allemaal naar die markt geweest. 

Maar ondertussen blijkt dat 2019-nCoV zo goed als zeker ook van mens op mens overgaat want het aantal besmettingen is opgelopen tot 543. Het merendeel is gesignaleerd in China, maar ook in Thailand, Japan en Zuid-Korea kwamen besmettingen aan het licht. En nu is in de VS een 2019-nCoV ontdekt bij een man die recent in Wuhan was. Al zeventien besmettingen waren dodelijk.

“Die cijfers wijzen erop dat er mens-op- mens-besmetting is”, zegt viroloog Marc Van Ranst (UZ Gent). China bevestigde dat eerder al en de WHO stelt dat er ‘op zijn minst een zekere mens-op-mensbesmetting is’.

Maar reden voor paniek is er bij ons niet. “Dat de WHO overlegt, is geen aankondiging van een pandemie. Het betekent alleen dat men internationaal gaat samenwerken en dat zij gaan coördineren”, zegt Van Ranst.

Ook wijst de viroloog erop dat vooral ouderen aan de nieuwe longziekte sterven. “Ik ben er zeker van dat redelijk wat mensen besmet zullen raken zonder dat ze het ooit zullen weten. In die zin kun je het vergelijken met de griep, die bij ons jaarlijks honderden doden velt maar waar velen van af komen met wat vage symptomen.” Ook wijst de viroloog erop dat dit soort virussen vaak geboren wordt met veel vuurwerk, waarna ze snel afzwakken.

Vraagtekens

Professor Herman Goossens (UZA) benadrukt de vele vraagtekens. “Is het virus ons voor en al meer verspreid zonder dat dat opvalt? Zijn de longontstekingen die we nu zien enkel het topje van de ijsberg of een laatste piek voor het virus alweer verdwijnt? Is het lang of kort aanwezig in iemand die besmet is? Dat weten we nog niet.”

Maar omdat er geen directe vluchten zijn, is de kans volgens Goossens klein dat 2019n-CoV tot bij ons raakt. China heeft Wuhan zowat onder quarantaine geplaatst en screent mensen op luchthavens. In de Europese luchthavens waar wel directe vluchten arriveren (Rome, Heathrow, Parijs, Moskou en Istanbul), gebeurt dat ook.

Die screenings bieden geen perfecte afweer, maar ondertussen bereidt Europa zich razendsnel voor op een scenario waarin besmette mensen door de mazen van het net glippen, stelt Goossens. Hij leidt het EU-platform dat het klinisch onderzoek coördineert bij patiënten die met het nieuwe virus zijn besmet (PREPARE).

“Dankzij de steun van de Europese Unie kunnen we nu bij een uitbraak veel sneller klinische onderzoeken doen met bestaande en nieuwe antivirale middelen om het virus klein te krijgen”, zegt Goossens. Ook krijgen meer dan duizend ziekenhuizen in 42 landen een ‘casusformulier’ en kunnen heel snel protocollen verspreid worden onder huis-en ziekenhuisartsen zodat zij de ziekte snel kunnen herkennen en bestrijden. Bij 900 laboratoria in 41 landen gaat PREPARE nu na wie het snelst een nieuw coronavirus kan detecteren.

Ook volgens Jan Eyckmans, woordvoerder van de FOD Volksgezondheid, is er geen reden tot grote ongerustheid omdat ons land over erg sterke procedures beschikt. “Een team van experten stuurt deze week extra informatie aan ziekenhuizen en artsen. Zo weten zij hoe ze het coronavirus kunnen herkennen en hoe ze ermee moeten omgaan. Een erg gelijkaardige procedure bestaat ook voor het MERS-virus (zoals SARS een ander lid van de corona-familie dat in de regio van Saudi-Arabië nog in omloop is).