Videospeler inladen...

Staking in gevangenissen omdat minister van Justitie Geens eigen plan voor minimale dienstverlening doordrukt

Na een aangekondigde staking in de gevangenissen van Leuven-Centraal, Brugge, Sint-Gillis en Ieper, zullen de cipiers nu ook staken in de gevangenissen van Beveren, Oudenaarde, Turnhout, Gent en Mechelen. De vakbonden reageren daarmee op het afspringen van het sociaal overleg met minister van Justitie Koen Geens (CD&V) over de minimale dienstverlening. Hij zal nu zelf bepalen hoeveel cipiers moeten werken bij een staking.

In Brugge is de staking gisterenavond om zes uur al begonnen, in Leuven-Centraal en Sint-Gillis om tien uur. Er zijn vandaag en de komende dagen ook stakingen gepland in de gevangenissen van Mechelen, Oudenaarde en Beveren. Voor alle duidelijkheid: dat is nog volgens het oude regime, dus zonder minimale dienstverlening.

Volgens Gino Hoppe van de socialistische vakbond wil de minister dat 70 procent van de cipiers werkt tijdens een staking. Hij vindt dat een aanslag op het stakingsrecht “als je weet dat wij op normale dagen met amper 80 procent van het personeel aanwezig zijn.”

Minister van Justitie Geens ontkent dat hij 70 procent van de cipiers aan het werk wil zien op stakingsdagen: “Gemiddeld wordt 54,29 procent bezetting gevraagd bij stakingsdagen in de gevangenis. Slechts in 7 gevangenissen wordt er meer dan 60 procent aanwezigheid vereist.”

Voor die hogere bezettingsgraad is een goede reden, zegt minister Geens: “Dat zijn nagenoeg allemaal kleinere inrichtingen die niet onder een bepaalde ondergrens kunnen gaan, omdat er steeds personeel nodig is voor basisbehoeften ongeacht de grootte van de inrichting, denk aan de portier of keukenpersoneel.”

In de meeste gevangenissen hebben de vakbonden hun kat gestuurd naar het overleg

Volgens de minister is er dus helemaal geen sprake van een aanval op het stakingsrecht. Hij wijst er ook op dat er drie jaar onderhandeld is over de minimale dienstverlening, maar dat de vakbonden in de laatste rechte lijn afhaakten: “Ik heb het informeel overleg opgestart in 2017. Ik heb drie rondes sociaal overleg gedaan en nu kwam het vierde overleg, per gevangenis. Dat is in september opgestart. In de meeste gevangenissen hebben de vakbonden hun kat gestuurd.”    

Ook bemiddeling leverde niets op en dus drukt de minister nu zijn eigen plan door: “Ik ben geduldig, maar er zijn limieten.”

Bekijk hier het gesprek met minister Koen Geens in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen