Direct naar artikelinhoud
Federale formatie

Informateur Bouchez (MR): ‘Ik denk dat we alles terug op het federale niveau moeten zetten’

Georges-Louis Bouchez, federaal informateur en MR-voorzitter.Beeld Tim Dirven

Georges-Louis Bouchez, federaal informateur en MR-voorzitter, is voorstander van een Belgische eenheidsstaat en zou dus graag alle bevoegdheden terug op het Belgische niveau plaatsen. Dat zegt hij in een interview met het Franstalige magazine ‘Wilfried’.

“Ik ben een unitarist. Ik ga je zelfs vertellen: ik denk dat we alles op federaal niveau moeten terugzetten. Ik ben voor een eenheidsstaat”, is Bouchez eerlijk in een interview met ‘Wilfried’. Concreet betekent dat dus dat alle bevoegdheden terug op het Belgische niveau geplaatst moeten worden. “Als er ooit een evaluatie zou komen van de zes staatshervormingen, kan ik u al de conclusie geven. Het komt erop neer dat we alles terug op nationaal niveau moeten zetten”. 

De MR-voorzitter is ervan op de hoogte dat het interview morgen in ‘Wilfried’ zal verschijnen. Hoewel het interview dateert van eind december, toen Bouchez al benoemd was tot informateur, lijken de uitspraken niet meteen bevorderlijk voor de coalitievorming.  Voor N-VA, dat van confederalisme haar slogan maakte, kan een dergelijk standpunt een hard breekpunt zijn.

Bij de partij van co-informateur en voorzitter Joachim Coens (CD&V) wordt ontstemd gereageerd. Dat Bouchez op dit precaire moment zijn gedachten de vrije loop laat en daarmee wellicht een uitweg nog meer bemoeilijkt, noemt men bij CD&V ‘deloyaal’. Het is niet de eerste keer dat de flamboyante MR-voorzitter cavalier seul speelt in de media. Eerder gaf hij al interviews waarin hij de vorming van een regering nabij achtte, terwijl zijn collega Coens niet op de hoogte was.

De informateursopdracht van Coens en Bouchez eindigt maandag. Op een doorbraak dient niet echt gerekend te worden.