Direct naar artikelinhoud
Openbare omroep

Het ontslag van Paul Lembrechts moest rust brengen bij de VRT. Het tegendeel is waar

Het ontslag van Paul Lembrechts moest rust brengen bij de VRT. Het tegendeel is waar
Beeld Tim Dirven

Politieke inmenging, een doofpotoperatie of zelfs een bewuste verrottingsstrategie. Mediaminister Benjamin Dalle (CD&V) krijgt forse kritiek nadat hij moest toegeven dat hij VRT-CEO Paul Lembrechts ontsloeg zonder het rapport in te kijken over het functioneren van Lembrechts.  

Het ontslag van Paul Lembrechts moest rust brengen bij de VRT. Het tegendeel is waar. Het stormt als nooit tevoren in de Reyerslaan en ver daarbuiten. De oorzaak is een rapport opgesteld door Fabiaan Van Vrekhem van de Accord Groep. Een cruciaal document voor de ene partij. Compleet irrelevant voor de andere.

Feit is dat Van Vrekhem eind vorig jaar op pad werd gestuurd om te bemiddelen in het conflict aan de VRT-top. Daar waren CEO Paul Lembrechts en zijn nummer twee Peter Claes, die bij de VRT directeur Media en Productie is, elkaar nogal fors in de haren gevlogen. Lembrechts vroeg de raad van bestuur om Claes te ontslaan, de raad weigerde en de impasse was compleet.

Aan Van Vrekhem om dat op te lossen. Die sprak met alle betrokken partijen en stelde een rapport op waarin hij het functioneren van zowel Lembrechts als Claes tegen het licht hield. Een evaluatie die volgens verschillende bronnen vooral voor Claes vernietigend is. Toen Van Vrekhem vorige week woensdag dat rapport overhandigde aan Luc Van den Brande, voorzitter van de raad van bestuur, was dat het signaal om een versnelling hoger te schakelen. Van den Brande overlegde met Dalle, die riep in het weekend het kernkabinet samen en daar werd beslist om Lembrechts te ontslaan. 

Welke grond dan wel? 

Vanuit het Vlaams Parlement kwam dinsdag de vraag om dat bewuste rapport en de bezwarende feiten tegen Lembrechts openbaar te maken. Maar hoewel het in het rapport wel degelijk over het functioneren van de CEO gaat, moest mediaminister Dalle gisterenochtend toegeven dat hij het document niet had ingekeken voor hij de beslissing nam om Lembrechts te ontslaan. Volgens de minister zou de informatie uit dat document sowieso geen impact hebben op dat besluit. Tijdens het debat in het Vlaams Parlement ging hij nog een stapje verder door het rapport als ‘irrelevant’ te bestempelen. 

“Ontstellend”, vond Vlaams Parlementslid Katia Segers (sp.a). “Als dit document niet aan de basis lag om de CEO te ontslaan, dan vraag ik me af op welke grond Lembrechts dan wel aan de deur is gezet.” Ook bij Groen en PVDA stellen ze zich vragen bij de redenen achter het ontslag van de CEO. De oppositie vermoedt dat de kritische houding van de CEO tegenover de besparingen die de Vlaamse regering de VRT oplegt hem uiteindelijk fataal werd. Tine Van den Brande had het over een puur politieke beslissing die Dalle er heeft doorgeduwd. “Met het ontslag van Lembrechts is een kritische stem monddood gemaakt.”

Dalle verdedigde zich door de motivering voor te lezen die de Vlaamse regering voor het ontslag gaf. Het wordt Lembrechts vooral aangewreven dat hij naar zijn raad stapte met een dossier dat niet zwaarwichtig genoeg en onvoldoende gedocumenteerd was om het ontslag van Claes te eisen. “Dat leidde tot een vertrouwensbreuk die zijn geloofwaardigheid, gezag en autoriteit aantastte”, zei Dalle. Dat Lembrechts daarna niet met constructieve voorstellen kwam om het conflict op te lossen was nefast voor het imago en de slagkracht van de VRT. Dalle wees er ook op dat het rapport gevoelige persoonlijke informatie over zowel Lembrechts als Claes bevat. “Ik zou het onkies vinden om zo’n rapport te delen.” 

Doofpotoperatie

Ondertussen laat ook het VRT-personeel van zich horen. Zij hebben het over een doofpotoperatie en wijzen daarbij met een beschuldigende vinger naar Luc Van den Brande, voorzitter van de raad van bestuur. Dat hij de inhoud van het bewuste rapport niet wil bekendmaken aan zijn raadsleden noemt het personeelsfront ‘verbijsterend’. Het personeel wil het document van Van Vrekhem niet alleen boven water krijgen om aan te tonen dat Lembrechts volgens hen onterecht is ontslagen. Ze hopen er ook mee te bewijzen dat de positie van Peter Claes onhoudbaar is. 

Wat volgens het personeelsfront meteen ook verklaart waarom Van den Brande, die samen met Van Vrekhem de enige is die het rapport heeft, het liever niet deelt met zijn raad. “Dat Van den Brande achter Peter Claes staat is intussen alom geweten, en zijn volste recht. Wat niet kan, is dat hij cruciale informatie over Claes weigert te delen met zijn bestuur”, klinkt het. “Dit is een vertrouwensbreuk tussen de voorzitter van de raad van bestuur en het personeel van wie hij mee de belangen dient te verdedigen. Wij stellen ons ook ernstige vragen bij een raad van bestuur die een dergelijke gang van zaken tolereert.” Van den Brande zelf was niet bereikbaar voor commentaar. 

Dalle reageerde in het Vlaams Parlement wel op de openlijke steunbetuigingen van (een deel van)  het personeel aan het adres van hun ontslagen CEO. “Ik hoor dat het volledige personeel zich achter Lembrechts schaart. Ik heb dat niet kunnen verifiëren. Ik zou oppassen met dat soort uitspraken”, waarschuwde hij de oppositiepartijen. 

Ondertussen wordt de opdracht van Leo Hellemans, die als CEO ad interim Lembrechts komt vervangen, er niet makkelijker op. Hij moet rust brengen en de rangen onder de VRT-toren eindelijk opnieuw sluiten. Maar met een algemene staking in het verschiet op maandag lijkt die rust en eensgezindheid voorlopig nog veraf.