Georges-Louis Bouchez verrast met een interview in ‘Wilfried’. © ISOPIX

Informateur Bouchez (MR) slaat andere partijen met verstomming

Federaal informateur Georges-Louis Bouchez zegt dat hij voorstander is van een Belgische eenheidsstaat. De MR-voorzitter wil het liefst dat alle bevoegdheden terug op het federale niveau worden geplaatst. Niet alleen de inhoud, maar ook de timing van Bouchez is opmerkelijk. Officieel is hij namelijk bezig met een ultieme poging om samen met Joachim Coens (CD&V) nog iets te maken van hun informateursopdracht.

Hannes Cattebeke

CD&V-voorzitter Joachim Coens viel compleet uit de lucht toen hij gisteravond op de hoogte werd gebracht van de verklaringen van zijn co-informateur Georges-Louis Bouchez (MR). In een interview met het Franstalige magazine Wilfried, een driemaandelijkse uitgave met uitgebreide politieke interviews en reportages, zegt Bouchez: “Ik ben een unitarist. Ik denk zelfs dat we alles terug op het federale niveau moeten zetten.”

Het interview is afgenomen eind december, toen Bouchez al informateur was. Hij was ook op de hoogte dat het interview vandaag zou verschijnen. Dinsdag trekken Coens en Bouchez met hun eindrapport over hun informatieopdracht naar de koning. Volgens hun eigen verklaringen doen ze dezer dagen nog volop pogingen om PS en N-VA dichter bij elkaar te brengen.

De deur dicht

De enige hoop dat de twee grootste partijen elkaar ergens kunnen vinden, ligt net op het communautaire vlak. PS zegt niet noodzakelijk nee tegen een van de twee hoofdeisen van N-VA, die zo veel mogelijk bevoegdheden naar de deelstaten wil overhevelen. Eerder was wel al gebleken dat dat voor MR onbespreekbaar is. Nu slaat Bouchez die deur helemaal dicht. “Als er ooit een evaluatie zou komen van de zes staatshervormingen, kan ik u de conclusie al geven”, zegt hij in Wilfried. “Het komt erop neer dat we alles terug op nationaal niveau moeten zetten”.

Bouchez is niet aan zijn proefstuk toe. Verschillende onderhandelaars deden eerder al hun beklag over de stijl en de communicatie van de nieuwe MR-voorzitter tijdens zijn informatie­opdracht. Gisteren werd opnieuw met verbazing gereageerd op zijn uitspraken. In de omgeving van Coens klinkt het dat de CD&V-voorzitter “er in elk geval een andere mening op nahoudt”. Coens is van plan om Bouchez eerst zelf te horen en wil niet reageren in de media. Ook de andere partijen houden hun reactie voor zich. Alleen Kristof Calvo (Groen) laat op Twitter weten “dat een unitair België voor hem niet hoeft, maar het is wel positief dat steeds meer toppolitici openlijk pleiten voor meer samenwerking, meer dialoog en meer België”.