Direct naar artikelinhoud
EuthanasieprocesUpdate

Euthanasieproces kan voortgaan: advocaat Joris Van Cauter vervangt Fernand Keuleneer, die niet mag aanblijven

Advocaat Fernand Keuleneer.Beeld Photo News

Joris Van Cauter, de advocaat van de ouders van Tine Nys, zal ook optreden voor de zussen en de broer van Nys. De advocaat maakte bekend dat hij Fernand Keuleneer zal vervangen, die zich van de stafhouder van de Gentse balie moest terugtrekken nadat bleek dat hij plaatsvervangend lid was van de euthanasiecommissie die de zaak van Nys behandelde. Het proces is inmiddels hervat.

en

Gisteren raakte op het proces over haar euthanasie bekend dat Keuleneer aanwezig was op de zitting van 3 augustus 2010 van de evaluatiecommissie, waar het dossier van Tine Nys goedkeurd werd. Weliswaar als plaatsvervangend lid zonder stemrecht, zo verdedigde Keuleneer zich. Hij noemde de zaak “een storm in een glas water”.

Proces doet systeem daveren

Eén proces zet de hele euthanasiewet op de helling. Drie artsen worden beschuldigd van moord omdat ze te onachtzaam te werk zouden zijn gegaan bij het toedienen van euthanasie aan de Sint-Niklase Tine Nys (38) op 27 april 2010.

Enkele weken voor haar euthanasie, die ze voor alle duidelijkheid zelf wilde, kreeg Nys boven op eerdere diagnoses te horen dat ze autistisch was. Volgens haar familie ging het om een amateuristisch uitgevoerde euthanasie en hadden haar artsen de mogelijkheid voor een nieuwe therapie moeten aangrijpen in plaats van haar leven te doen eindigen.

Het openbaar ministerie stelt dat de drie dokters zich schuldig maakten aan vergiftiging, waardoor ze tot levenslange opsluiting riskeren. Indien de artsen veroordeeld worden, kan dat artsen in de toekomst afschrikken om nog een euthanasie uit te voeren.

De Morgen-journalist Douglas De Coninck volgt het proces op de voet. Lees zijn berichtgeving hier.

Een licht understatement. Het feit dat hij aanwezig was bij dat beraad, gaf de advocaat een “voordeel” op de andere procespartijen, of kon in ieder geval de indruk wekken dat hij dat voordeel had. Voordeel dat niet ongedaan kon gemaakt worden, omdat hij zijn wetenschap met de andere procespartijen niet kon delen. Om een dubbele reden: het geheim van dat beraad, en het feit dat een advocaat nooit getuige kan zijn in zijn eigen zaak. Ook al zouden de andere partijen hem op de getuigenstoel hebben willen uithoren, dan kon dat niet. Nu de advocaat zich moet terugtrekken kan dat wel.

Wat nu?

Na de bekendmaking werd de zitting geschorst, zodat Keuleneer met zijn cliënten kon overleggen. Dat een advocaat zich moet terugtrekken tijdens een assisenproces na een beslissing van de stafhouder, is hoogst uitzonderlijk. 

Joris Van Cauter, die ook al optrad voor de ouders van Tine Nys, zal zijn taak nu overnemen. “Ik heb overleg gepleegd met Sophie, Lotte en Bram (Nys, red.). Ze zijn van oordeel dat het in ieders belang is dat het proces voortgang krijgt”, zei Van Cauter, die nu dus voor de hele familie zal optreden. Fernand Keuleneer heeft intussen de assisenzaal verlaten.

Voorzitter Martin Minnaert nam akte van de beslissing en liet het proces onmiddellijk voortgaan met het getuigenverhoor van drie deskundigen.

Keuleneer verklaarde na het oordeel van de stafhouder dat hij de beslissing respecteert. “Ik ben ontgoocheld door de beslissing van de stafhouder, maar ik respecteer het. Dat betekent niet dat ik het ermee eens ben. Ik denk nog altijd dat er zich geen deontologisch probleem stelt en dat ik verder zou kunnen optreden. Ik zie geen probleem, maar ik trek me terug.”

Bekijk ook: ‘Dit proces is een aanval op de Belgische euthanasiewet’

Video wordt geladen...