Direct naar artikelinhoud
Transmigranten

Koelwagen met 23 transmigranten onderschept in haven van Zeebrugge: ‘Moeten er eerst doden vallen?’

Foto ter illustratie: de haven van Zeebrugge.Beeld BELGA

 In de haven van Zeebrugge zijn deze voormiddag 23 transmigranten gevonden in een koelwagen. Dat bevestigt de federale politie. ‘Niemand van de gevonden personen is in levensgevaar’, zegt een woordvoerster. West-Vlaams gouverneur Carl Deacluwé ijvert voor extra maatregelen: ‘Moeten er eerst doden vallen? We zijn op enkele dagen tijd twee keer door het oog van de naald gekropen.’

De 23 transmigranten zijn aangetroffen bij het overladen in het havengebied in een gesloten container waar de temperatuur niet hoger klom dan twee graden. Het gaat om Eritreeërs en Soedanezen, onder wie drie vrouwen. Er zijn geen kinderen bij, niemand van de gevonden personen is in levensgevaar. Volgens de federale politie probeerden de transmigranten via de koelwagen in Groot-Brittanië te geraken.

West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé is naar eigen zeggen ‘pissig’ nadat hij het nieuws vernam: “Eerst hadden we De Panne, nu Zeebrugge. We zijn tweemaal door het oog van de naald gekropen.”

Per toeval ontdekt

De 23 transmigranten in de koelcontainer werden per toeval ontdekt toen een deel van de lading moest worden overgeladen. “Wat als dat niet moest gebeuren? Dan waren die mensen gewoon richting Groot-Brittannië vertrokken en waarschijnlijk gestorven. Zo kan het niet verder”, zegt de gouverneur. 

Decaluwé pleit dan ook voor verscherpte controles en maatregelen. “In het VK slagen ze erin om alle koelcontainers te controleren voor vertrek. Waarom kan dat bij ons niet? Moeten we wachten tot er doden vallen? Met het antwoord dat er onvoldoende werkkrachten zijn, neem ik niet langer genoegen”, zegthij.