Direct naar artikelinhoud
Epidemie

Wuhan volledig op slot om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen

Temperatuurcontrole bij treinreizigers die vanuit Wuhan in Hangzhou arriveren.Beeld REUTERS

De Chinese overheid heeft de miljoenenstad Wuhan donderdag compleet van de buitenwereld afgegrendeld, om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Sinds 10 uur lokale tijd mogen er geen vliegtuigen, treinen of bussen meer vertrekken, is alle openbaar vervoer afgeschaft en zijn op achttien snelwegen blokkades aangebracht. Ook binnenkomend verkeer is beperkt.

en

China gaat tot deze drastische maatregelen over, nu het aantal besmettingen met het nieuwe coronavirus blijft stijgen. Donderdag om 17 uur lokale tijd waren er 617 bevestigde besmettingen en 427 verdachte gevallen. Dat is een stijging van meer dan 50 procent ten opzichte van een dag eerder. Oorspronkelijk lijkt het virus afkomstig van een dierenmarkt in Wuhan, maar er vindt ook mens-op-mensoverdracht plaats. Het dodental verdubbelde inmiddels tot achttien.

De Chinese autoriteiten hopen met de kolossale afgrendeling – van een stad van 11 miljoen inwoners – de verspreiding van het virus tegen te gaan. De vrees bestond dat de ziekte door de massamigratie voor Chinees Nieuwjaar, nu zaterdag, oncontroleerbaar zou worden. Maar op sociale media wordt geklaagd dat de overheid te lang heeft gewacht met de maatregel. De nieuwsjaarstrek is al op 10 januari ingegaan, en miljoenen studenten en arbeidsmigranten hebben Wuhan verlaten.

Na afkondiging van het stadskordon sloegen inwoners aan het hamsteren. Op video’s van lokale media waren lege supermarktrekken te zien. Aan benzinestations stonden lange files, en mondkapjes zijn overal uitverkocht. Verschillende fabrikanten van mondmaskers hebben beloofd de productie op te schroeven, maar aangezien veel werknemers al op vakantie zijn, is dat niet eenvoudig. Een fabriek in Zhejiang beloofde zijn arbeiders het driedubbele te betalen als ze terugkwamen om te werken.

Oudejaarsdiner afgeschaft

Veel inwoners in Wuhan zeiden de komende dagen binnen te blijven. Het oudejaarsdiner met familie is bij de meesten afgeschaft. Wie zich toch op straat begeeft, is verplicht om een mondmasker te dragen. In veel woonwijken worden inwoners bij het binnen- en buitengaan op koorts gecontroleerd, en de gemeenschappelijke ruimten  worden gedesinfecteerd. 

Toch lijkt er geen sprake van paniek. “De afgelopen dagen begonnen steeds meer mensen zelf voorzorgsmaatregelen te nemen”, zegt Yiyu, een 23-jarige inwoner van Wuhan, aan de telefoon. “Ik heb gisteren heel veel eten gekocht, een doos mondkapjes en een thermometer. Daarna ben ik niet meer buitengekomen. Het goede nieuws is, dat de intensiteit van dit virus niet zo erg is als die van SARS. De mensen die eraan overleden zijn, hadden al een zwakke gezondheid.”

Patiënten wachten op behandeling in een ziekenhuis in Wuhan. Volgens Chinese media zijn veel ziekenhuizen overbevolkt en wachten koortspatiënten urenlang in de kou.Beeld EPA

Maar volgens berichten in Chinese media zijn de medische voorzieningen in Wuhan compleet overweldigd door de situatie. Volgens Beijing News zijn veel ziekenhuizen overbevolkt en staan koortspatiënten urenlang in de kou in de rij. Patiënten met een infuus zitten gewoon op de gang. Volgens een bron van de Southern China Morning Post is er ook een tekort aan beschermingsmateriaal voor de artsen.

“Dokters werken 24 uur aan een stuk, en ze slapen in het ziekenhuis”, aldus de bron. “Veel medisch personeel is ziek geworden. Het officiële aantal van vijftien geïnfecteerden is zeker niet correct.” Het provinciebestuur heeft de nationale overheid met spoed om 40 miljoen mondmaskers, 5 miljoen beschermingspakken en 5.000 thermometers gevraagd.

Internationale noodtoestand?

De Wereldgezondheidsorganisatie buigt zich opnieuw over de vraag of het een internationale noodtoestand uitroept. Buiten China zijn tot dusver in minstens vijf landen besmettingen geconstateerd, vooral in Azië, maar sinds dinsdag ook in de Verenigde Staten. Het is zeldzaam dat de WHO een epidemie die noodstatus geeft. Eerder werden twee uitbraken van ebola in Afrika en het zikavirus tot internationale noodsituaties uitgeroepen. Die status komt in de regel met aanbevelingen voor internationale coördinatie, om te voorkomen dat een ziekte zich tot een wereldwijde bedreiging voor de volksgezondheid ontwikkelt.

Steeds meer landen voeren temperatuurcontroles op internationale luchthavens uit, zeker met het Chinees Nieuwjaar in het vooruitzicht, als honderden miljoenen Chinezen aan het reizen zijn. Volgens Gao Fu, het hoofd van de CDC (Chinese nationale centrum voor ziektepreventie), is het virus aan het muteren. Daardoor kan het besmettelijker worden of voor ergere ziekteverschijnselen zorgen. Patiënten in kritieke toestand worden in Wuhan aan de hart-longmachine gelegd, maar een vaccin of geneesmiddel is nog niet beschikbaar.

Het virus is volgens Gao waarschijnlijk afkomstig van wilde diersoorten die illegaal op een markt in Wuhan werden verkocht. Het SARS-virus, dat ook in China is ontstaan en in 2003 voor bijna 800 doden wereldwijd zorgde, is destijds ontstaan doordat een coronavirus van vleermuizen oversprong op civetkatten, die in Zuid-China als lekkernij worden beschouwd. Hoewel autoriteiten de consumptie van exotisch vlees na de SARS-epidemie  ontmoedigen, wordt er stiekem levendig gehandeld in wilde dieren.