Direct naar artikelinhoud
Brexit

Brexit is bijna een feit: Queen keurt akkoord goed, ook Europees Parlement mag instemmen met de deal

De Britse koningin Elizabeth II.Beeld EPA

Het Verenigd Koninkrijk is helemaal klaar voor de brexit op 31 januari. Nadat het Britse parlement de brexit-wet woensdag al finaal goedgekeurd had, heeft nu ook de Britse koningin Elizabeth haar goedkeuring gehecht aan de Withdrawal Agreement Bill. Het is nu nog wachten op het Europees Parlement.

en

Het nieuws over de ‘royal assent’ van de Queen werd donderdag meegedeeld in het Britse Lagerhuis. Het feit dat de Britse vorstin de brexit-wet heeft goedgekeurd, betekent dat in het Verenigd Koninkrijk de hele procedure afgerond is. De goedkeuring van de brexit-wet, die het akkoord over het Britse vertrek uit de EU in Brits recht omzet, werd pas mogelijk nadat premier Boris Johnson bij de verkiezingen van 12 december een ruime overwinning wist te boeken.

Volgende week woensdag stemt ook het Europees Parlement over het brexit-akkoord. Dat kan alvast instemmen met het brexit-akkoord dat met het Verenigd Koninkrijk onderhandeld werd. De commissie Constitutionele Zaken van het parlement heeft daar vandaag groen licht voor gegeven. Van de 26 commissieleden die over het advies stemden, drukten er 23 op de groene knop. Drie stemden tegen, niemand onthield zich.

Morgen zetten Europese Raadsvoorzitter Charles Michel en Commissievoorzitter Ursula von der Leyen hun handtekening onder het akkoord. Na de goedkeuring door het parlement moet ook de Raad (de lidstaten) nog instemmen, maar dat is slechts een formaliteit.

Niets lijkt met andere woorden nog het Britse vertrek uit de Europese Unie op 31 januari, ruim 3,5 jaar na het brexit-referendum op 23 juni 2016, nog in de weg te staan. Voor Antonio Tajani, de Italiaanse voorzitter van de parlementscommissie, is dat een sombere vaststelling, zo zei hij. Toen hij zijn waardering uitdrukte voor het werk dat de Britse parlementsleden in de commissie verricht hebben, steeg binnen de commissie applaus op. Door de brexit verdwijnen die Britten uit het Europees Parlement.

Na 31 januari breekt een overgangsperiode aan, waarin de Britten tot eind dit jaar deel blijven uitmaken van de Europese douane-unie en de Europese interne markt. Tijdens die transitie zullen Britse en Europese onderhandelaars een nieuw akkoord trachten te vinden, deze keer over een bilateraal (handels)akkoord.