Direct naar artikelinhoud
Formatie

Bouchez brengt vooral zichzelf in de problemen door pleidooi voor unitair België

Informateur Georges-Louis Bouchez (MR).Beeld Photo News

Met zijn pleidooi om terug te keren naar het unitaire België jaagt informateur Georges-Louis Bouchez (MR) potentiële coalitiepartner N-VA op de kast. Hoe zwaar weegt dit op de formatie?

Nooit heeft hij er een geheim van gemaakt: MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez is dol op België. Hij heeft manchetknopen in zwart, geel en rood, hij kent de Brabançonne uit het hoofd en 21 juli is voor hem een absolute hoogdag. “Ik ben overtuigd belgicist”, zei hij eind vorig jaar in deze krant

Maar om nu ook als informateur luidop te zeggen dat hij terug wil naar het unitaire België? “Ik ben een unitarist”, zei hij in het Franstalige politieke tijdschrift Wilfried. “Ik zal je zelfs vertellen: ik denk dat we alles op federaal niveau moeten terugzetten. Ik ben voor een eenheidsstaat.” Het interview werd afgenomen in december, maar verscheen donderdag.

Politiek zijn zijn uitspraken bijzonder onhandig. Het is de beste manier om de N-VA, een van de partijen die hij als informateur rond de tafel wil krijgen, in de gordijnen te jagen. “Het unitarisme dat Bouchez voorstelt werpt ons terug naar de 19de eeuw”, liet N-VA-voorzitter Bart De Wever weten via Twitter. “Iedereen heeft recht op zijn opinie, maar zo help je de zaken niet vooruit.” 

Bouchez haastte zich door op de RTBF-radio te stellen dat hij een persoonlijk standpunt vertolkte, niet van zijn partij. “Vergeet ook niet dat ik als informateur onderhandel met een partij die klassenstrijd vooropstelt en een andere die pleit voor confederalisme”, gaf hij PS en N-VA nog een tikje op de sociale media. 

Maar niet alle reacties waren negatief. “Aan een pensée unique hebben we niks. Aan de splitsing van het land nog minder”, liet Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten op Twitter weten. Groen-kopman Kristof Calvo vond het dan weer positief dat “steeds meer toppolitici openlijk pleiten voor meer samenwerking, meer dialoog, meer België”. Collega-informateur Joachim Coens (CD&V) stelde dat de uitlatingen van Bouchez bewijzen dat “de volgende regering in elk geval een grondig debat over bestuurlijke vernieuwing moet voeren”. 

Geen show stopper

De vraag is hoe zwaar dit zal wegen voor de verdere formatie. Coens en Bouchez, die dinsdag hun eindrapport aan de koning willen voorstellen, zitten stilaan in de laatste rechte lijn. Voor N-VA is dit geen show stopper, maar net als andere partijen verbazen ze zich over het eigenzinnige optreden van de MR-voorzitter.

Bouchez lijkt vooral zichzelf in de problemen te brengen. De informateurs werken momenteel aan een piste om PS en N-VA dichter bij elkaar te brengen om samen een paars-gele regering te vormen. Over de communautaire thema’s lijken Vlaams-nationalisten en socialisten overeenkomsten te vinden, zo valt te horen aan beide kanten. Als er in die richting effectief stappen worden gezet, zal Bouchez zijn liefde voor het unitaire België moeten inslikken. Bovendien, in dat paars-gele scenario zou Open Vld plaats moeten ruimen voor de CD&V. Daarmee zou Bouchez ook zijn mantra van één en ondeelbare blauwe politieke familie moeten verlaten.

De weerstand om volgende week De Wever aan zet te brengen is intussen weggesmolten aan Franstalige kant. De vraag is hoe ernstig die poging zal zijn. Is het enkel een manier om hem tegen de muur te laten lopen, zodat er gestart kan worden met de Vivaldi-coalitie? In zo’n situatie zal De Wever zich niet gemakkelijk laten manoeuvreren. De informateurs hebben nog vier dagen om dat uit te klaren.