Direct naar artikelinhoud
Vijf vragenIlse Weeghmans

‘Er moeten hogere sancties komen voor artsen die inbreuken plegen’

‘Er moeten hogere sancties komen voor artsen die inbreuken plegen’
Beeld Hollandse Hoogte / David Rozing

Een onderzoek van De Morgen toont aan dat verzekeringsartsen de digitale medische dossiers van patiënten kunnen inkijken en dat die informatie ook gebruikt kan worden om de terugbetaling in verzekeringsdossiers te betwisten. Ilse Weeghmans, directeur van het Vlaams Patiëntenplatform, reageert verontwaardigd.

Verschillende patiënten getuigen hoe verzekeringsartsen, zonder hun medeweten, in hun dossier keken. Is dat een verrassing voor u?

“Sommige patiënten hadden al vermoedens, maar het probleem was dat zij geen zicht hadden op wie er precies in hun dossier had gekeken. Deze getuigen hebben die gegevens wel, en daaruit blijkt effectief dat er artsen in hun dossier zijn geweest waarmee ze geen therapeutische relatie hebben. Dat kan absoluut niet. Het is een flagrante schending van hun vertrouwen en hun privacy.”

Moet de wet aangepast worden?

“Neen, want de wet op de rechten van de patiënt is duidelijk: het is verboden voor werkgevers en verzekeringsmaatschappijen om inzage te krijgen in de medische gegevens van patiënten. Daar ligt het dus niet aan. Het punt is dat de wet toegepast en gecontroleerd moet worden.”

“Ook de privacywet is in dit geval van toepassing, omdat het om elektronische dossiers gaat. Die wet voorziet sancties bij inbreuken, maar we pleiten ervoor om die op te trekken. Zodat ze ook echt een afschrikkend effect hebben op verzekeringsmaatschappijen. En zodat ze de patiënt gewoon uitbetalen, in plaats van te frauderen en het bedrag zo laag mogelijk te houden.”

Sommige artsen werken blijkbaar ook voor een verzekeringsmaatschappij. Wist u dat?

“Ja, alleen we weten niet hoeveel. We hebben de Orde der artsen ooit gevraagd om hoeveel procent van de artsen het gaat, maar ze had geen overzicht. Onbegrijpelijk. Patiënten hebben het recht om dat te weten. Want als artsen misbruik maken van het systeem, dan haalt dat hun vertrouwen compleet onderuit.”

Moet de cumul verboden worden?
“Er moeten vooral duidelijkere scheidingslijnen komen voor artsen die de twee jobs combineren. Velen doen hun werk naar eer en geweten, maar je zet de kat bij de melk. Ze krijgen opdrachten van verzekeringsmaatschappijen die vooral winst willen maken. Ze hebben dus andere belangen dan de patiënt.” 


“Wat als ze in het kader van een schuldsaldoverzekering een bloed- en urinestaal afnemen en vaststellen dat iemand kanker heeft? Op dit moment zijn daar geen afspraken rond. Iedereen doet gewoon zijn zin. Als patiënt sta je machteloos. Want die maatschappijen hebben tijd en geld, jij niet. Vandaar dat het belangrijk is om de achterpoortjes te sluiten.”


“We zijn vragende partij om expertiseartsen onafhankelijk te laten werken, en niet meer in dienst van deze maatschappijen. Zo werkt het ook voor bedrijfsartsen.”

Hoe kunnen patiënten nagaan of hun dossier werd ingekeken?

“Als je louter wil weten welke info er over jou gedeeld wordt, dan volstaat het om in te loggen op de website www.mijngezondheid.belgie.be. Als je ook wil nagaan wie er allemaal jouw dossier heeft ingekeken, dan moet je bij elk ziekenhuis waar je ooit in behandeling bent geweest die logingegevens opvragen. Daarvoor bestaat nog geen centrale procedure. Voor sommige patiënten is die zoektocht een echte lijdensweg.”