Direct naar artikelinhoud
Vaccins

Tweede mazelenprik moet eigenlijk vroeger, maar het budget ontbreekt

Tweede mazelenprik moet eigenlijk vroeger, maar het budget ontbreekt
Beeld ANP

De tweede dosis van het mazelenvaccin zou eigenlijk op jongere leeftijd moeten toegediend worden dan nu het geval is. Daar is iedereen het over eens. Maar de middelen ontbreken.

In april vorig jaar kwam de Hoge Gezondheidsraad (HGR) met het advies om de tweede dosis van het mazelenvaccin vroeger toe te dienen. Nu krijgen kinderen dat vanaf tien jaar en dat moet volgens de HGR zakken naar zeven à negen jaar. Zo’n ingreep moet ervoor zorgen dat kinderen nog beter en sneller helemaal beschermd zijn tegen de infectieziekte. 

Dossier vaccintwijfel

Elk jaar vermijden vaccins wereldwijd miljoenen doden. Toch zijn er steeds meer mensen die twijfelen aan het nut ervan. Hoe zit dat in Vlaanderen? Waarom wordt er ook hier geaarzeld? En brengt dat wantrouwen ons in gevaar? De Morgen gaf in een onderzoeksdossier een duidelijke kijk op de zaak.

In een rapport van het federale onderzoekscentrum voor de volksgezondheid Sciensano staat dat dit zal gebeuren vanaf 2020-2021. Alleen maakt nog niemand op het terrein hier aanstalten toe, zo signaleert Groen-parlementslid Celia Groothedde. “Minister Wouter Beke (CD&V) lijkt zelfs geen voorbereidingen te treffen om dit vanaf volgend jaar door te voeren”, zegt ze. “Nochtans moeten we er absoluut voor zorgen dat we in Vlaanderen genoeg beschermd zijn en blijven.”

Bij het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid bevestigen ze dat een vervroeging niet voor morgen is. “Zo’n vaccinatie vervroegen betekent dat je gedurende één jaar een dubbel aantal kinderen moet vaccineren”, zegt Geert Top, aanspreekpunt vaccinaties. “Daar zijn extra middelen voor nodig, die op dit moment nog ontbreken. Daarnaast is het niet evident om op korte termijn voldoende vaccins te voorzien. De industrie moet kunnen volgen, want de productie van vaccins is complex en kost tijd.” 

Wereldwijd is het aantal gevallen van mazelen met 30 procent gestegen en ook in ons land neemt het toe. Tijdens de eerste negen maanden van vorig jaar waren er al drie keer zoveel gevallen als in heel 2018. Het gaat voornamelijk om volwassenen die in hun kindertijd geen tweede dosis hebben gekregen.

Prioriteit

“Door vroeger te vaccineren verkort je de periode waarin kinderen nog niet helemaal zijn beschermd”, zegt professor Heidi Theeten (Universiteit Antwerpen), voorzitter van het Comité voor de Eliminatie van Mazelen en Rubella in België. “In heel wat andere landen krijgen kinderen die tweede dosis op veel jongere leeftijd.”

In een eerste fase zou de inenting niet meer op tien jaar, maar op negen jaar toegediend worden. “Op langere termijn moet het naar het eerste leerjaar verschoven worden”, zegt Theeten. Zij beseft dat ondanks de consensus bij experts een vervroeging nog niet voor meteen is.  “Ik vind het jammer dat dit niet makkelijker in te voeren is met budgetten die voorzien zijn. Anderzijds blijkt uit de leeftijd van de mazelengevallen dat het probleem minder nijpend is bij kinderen dan bij volwassenen.”

Andere experts zijn het wat dat betreft met haar eens. De consensus luidt: het is beter om dit op een doordachte, goede manier in te voeren, dan het risico te lopen dat de vaccinatiegraad in elkaar stuikt. Iedereen geeft overigens aan dat zo’n vervroeging niet van de ene op de andere dag te realiseren is. 

Hoe dan ook lijkt Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) niet van plan snel werk te maken van een vervroeging. “Het is geen prioriteit”, klinkt het. “We halen een goed vaccinatiebereik met de huidige organisatie.”

Al geeft hij wel aan dat hij in se het advies van de experts wil volgen en dat er een praktisch plan klaar ligt met de Centra voor Leerlingenbegeleiding om het uit te voeren. Alleen is daar een eenmalig budget van een half miljoen euro voor nodig. “En er zijn nog andere budgettaire noden op vaccinatievlak.”