Direct naar artikelinhoud
Atoomwapens

‘VS ontketenen atoomwedloop tussen Iran en Saudi-Arabië’

Donald Trump op het Wereldeconomische Forum in Davos.Beeld Photo News

Terwijl de Verenigde Staten er alles aan doen om Iran van nucleaire wapens te houden, zetten ze Saudi-Arabië wel op dat pad. Dat riskeert een wedloop tussen die twee aartsvijanden te ontketenen, waarbij Iran juist sneller naar atoomwapens streeft.

Sedert het aantreden van Donald Trump als president heeft de Amerikaanse regering al zeven keer groen licht gegeven voor de verkoop van nucleaire technologie aan Riyad, zo meldt de Britse krant The Times. Dat gebeurde achter de rug van het parlement om.

De Amerikaanse wet staat zulke verkopen maar toe wanneer er een akkoord met het land in kwestie is om controles door het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie toe te staan. Aan Amerikaanse zijde moet dat akkoord parlementaire goedkeuring hebben.

Onder president Barack Obama werd overwogen om zo’n akkoord af te sluiten met de Saudi’s. Maar dat ging uiteindelijk niet door omdat Riyad geen garanties wou geven dat de verkochte technologie alleen gebruikt wordt voor vreedzame doelen.

Dat de regering-Trump die eis niet stelt, zo vrezen specialisten, zet de deur wijdopen voor een nucleaire wapenwedloop met Iran. In 2007 werden beide landen er al van beschuldigd dat ze stiekem nucleaire technologie in Pakistan probeerden te kopen.

Het gemak waarmee de Saudi’s de technologie nu kunnen bekomen in de VS, heeft te maken met gelobby dat onmiddellijk na Trumps verkiezing begon. Daarbij diende Thomas Barrack, een persoonlijke vriend en geldschieter van Trump, als tussenpersoon.

Het consortium van Amerikaanse bedrijven waarvoor Barrack lobbyde, had bovendien ook Michael Flynn in dienst. Die gepensioneerde luitenant-generaal werkte ook voor Trumps verkiezingscampagne en zou later nationaal veiligheidsadviseur in de regering worden.

De gang van zaken kreeg al scherpe kritiek in twee rapporten van de commissie voor toezicht in het huis van afgevaardigden. Voorzitter Elijah Cummings, een Democraat, klaagde dat het Witte Huis “de belangen van Trumps vrienden boven de nationale veiligheid lijkt te verkiezen”. (GVV)