Direct naar artikelinhoud
Nederland

Nederlander (63) krijgt 40 uur taakstraf voor beledigen van koningin Máxima

De Nederlandse koningin Máxima.Beeld ANP

Een 63-jarige man uit Utrecht, die de Nederlandse koningin Máxima uitmaakte voor ‘kankerhoer’, ‘dochter van een moordenaar’ en ‘kankerwijf’, moet dat bekopen met een taakstraf van 40 uur.

De man deed de uitspraken op 22 oktober 2019. Hij was op dat moment in het gezelschap van enkele andere mensen. Toen een van hen een politiebekeuring ontving voor een ander strafbaar feit, ging de man los op de koningin. Ondanks herhaaldelijke waarschuwingen van de politie bleef de man verwensingen aan het adres van Máxima uiten. Gisteren moest hij hiervoor voor de politierechter verschijnen.

De koningin zelf zal er weinig van meegekregen hebben. Zij verbleef die dag in Tokio om de inhuldigingsceremonie van de Japanse keizer Naruhito bij te wonen. Toch vond de politierechter de uitspraken van dien ernstige aard dat een bestraffing niet mocht uitblijven. Ze zouden bovendien geen enkele bijdrage leveren aan het publieke debat over het koningshuis. “Deze woorden gaan zodanig ver dat dit niet geaccepteerd hoeft te worden”, aldus de politierechter.

De man heeft nog geluk: vorig jaar stond majesteitsschennis als apart artikel in de Nederlandse wet en kon belediging van een van de koninklijke echtelieden een celstraf van maximaal 5 jaar opleveren. Dat artikel is inmiddels vervallen, maar belediging blijft strafbaar.

Koningin Máxima was op het moment van de feiten op staatsbezoek in Japan.Beeld AP