Direct naar artikelinhoud
Coronavirus

Aantal doden coronavirus gestegen naar 26, nog eens vijf Chinese steden afgesloten

Aantal doden coronavirus gestegen naar 26, nog eens vijf Chinese steden afgesloten
Beeld AFP

Het aantal mensen dat in China overleden is aan de gevolgen van het coronavirus, is opgelopen van 18 naar 26. Het virus is nu al bij 830 patiënten vastgesteld, melden Chinese staatsmedia. De autoriteiten beslisten vandaag nog eens vijf steden af te sluiten. Daardoor zijn nu tien steden van de buitenwereld afgesloten.

Het aantal besmettingen is met bijna tweehonderd patiënten toegenomen: de Chinese overheid sprak eerder van ongeveer 650 besmettingen.

De meeste mensen zijn vooralsnog besmet geraakt in de provincie Hubei, waarvan miljoenenstad Wuhan de hoofdstad is. Daar dook het virus voor het eerst op. In Hubei is gisteren in Wuhan en vier andere steden (Huanggang, Ezhouis, Chibi en Zhijiang) het openbaar vervoer stilgelegd. Vandaag kwamen daar nog eens vijf steden bij: Huangshi, Xiantao, Enshi, Qianjiang en Xianning. In de afgesloten gebieden wonen ongeveer 30 miljoen mensen.

In de Huangshi bevindt zich een veelgebruikte terminal voor veerboten en een belangrijke brug. Die zijn afgesloten. In de stad wonen circa 2,4 miljoen mensen.

Epicentrum

De miljoenenstad Wuhan en omgeving worden beschouwd als het epicentrum van de virusuitbraak. Behalve het openbaar vervoer zijn ook veel openbare locaties in het gebied daarom afgesloten voor publiek. Functionarissen van het provinciebestuur riepen de Chinese regering vandaag op de financiële steun voor de regio op te schroeven. Inwoners van Wuhan waarschuwden woensdag dat voedselvoorraden in de stad hard teruglopen door de afsluiting.

Een Chinese militair meet bij een toldoorgang in Wuhan de lichaamstemperatuur van automobilisten.Beeld EPA

Ook in andere landen zoals Japan, de VS, Thailand en Vietnam zijn gevallen van het virus ontdekt. In meerdere landen screenen de autoriteiten vliegtuigpassagiers uit China, meerdere luchtvaartmaatschappijen vliegen voorlopig niet op Wuhan.

Het Japanse ministerie van Gezondheid meldde gisteren een tweede besmetting in het land.

Het gaat volgens de autoriteiten om een man van in de veertig die in de Chinese stad Wuhan woont, waar het coronavirus voor het eerst opdook. De man is sinds zondag in Japan en is inmiddels opgenomen in een ziekenhuis.

De Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties (WHO) stelde gisteren na crisisberaad het nog te vroeg te vinden om de uitbraak van het coronavirus uit te roepen tot internationale noodsituatie.