Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Eerste ooievaars maand vroeger neergestreken in Planckendael, park plaatst ook nestplatformen in De Zegge

In Zoo Planckendael in Muizen (Mechelen) zijn al tien ooievaars neergestreken nadat ze zes maanden geleden naar het zuiden waren vertrokken om te overwinteren. De terugkeer is daarmee een maand vroeger begonnen dan vorig jaar. Het dierenpark plaatst tegen komend broedseizoen ook in natuurgebied De Zegge in Geel tegen nestplatformen voor de vogels.

jvh

Zoo Planckendael heeft ook een vaste ooievaarspopulatie, met een twintigtal dieren die verkiezen om heel het jaar door te blijven. Nu begint de trekkende ooievaarskolonie dus ook al opnieuw op te duiken. Het Mechels dierenpark vermoedt dat dit door de zachte temperaturen van de voorbije maanden komt. De nesten voor de ooievaars zijn wel al klaar voor de komst van de ooievaars. Die worden door de tuinmannen en technische dienst onderhouden tijdens de afwezigheid van de trekvogels. “Een goed en knus nest is belangrijk, want een ooievaar is eerst nesttrouw en pas daarna partnertrouw”, stelt Zoo Planckendael.

De Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde van Antwerpen, de organisatie boven Zoo Planckendael en Zoo Antwerpen, breidt trouwens dit jaar haar ooievaarsproject nog uit. De KMDA beheert ook het beschermd natuurgebied De Zegge in Geel en heeft Zoo Planckendael een aantal nestplatformen laten leveren aan het natuurgebied zodat ooievaars ook daar een extra comfortabele plek vinden voor het komende broedseizoen.

Vorig jaar werden in Planckendael 103 ooievaarskuikens aangetroffen in de nesten en vervolgens geringd. De totale populatie kwam daarmee op 235 vogels in 66 nesten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Blikvangers Mechelen