Direct naar artikelinhoud
Netflix

Deze 10 ‘true crime’-documentaires op Netflix moet je gezien hebben

‘Who killed little Gregory’.Beeld Netflix

Met het baanbrekende Making a Murderer zette Netflix zichzelf op de kaart als hét streamingplatform dat grossiert in de betere ‘true crime’-documentaires, een prima genre voor een avondje bingewatchen. Voor wie op zoek is naar kwaliteit en suspense serveren wij de tien beste ‘true crime’ docu’s.

10. ‘The Innocent Man’ (6 afleveringen) 

Waar? Ada, Oklahoma. Een Amerikaans stadje waar met een beetje verbeelding het woord ‘boerenkinkel’ nog courant is.

Zaak uit 1982. Het levenloze lichaam van de 21-jarige serveerster Debra Sue Carter wordt aangetroffen in haar aan diggelen geslagen slaapkamer. Zowel op de muren van haar appartement als op haar lichaam ontdekt de politie onheilspellende boodschappen en (achteraf gebleken) valse aanwijzingen die het onderzoek vooruit moeten helpen. Het politiekorps van Ada begint vervolgens aan een missie die, tunnelvisie daargelaten, zo van de pot gerukt is - droombekentenissen, iemand? - dat het meer weg heeft van een indianenverhaal dan een echt politieonderzoek.

Waarom kijken? Omdat de serie gebaseerd werd op het non-fictieboek The Innocent Man: Murder and Injustice in a Small Town, van bestsellerauteur John Grisham, toch een klinkende naam in het crimegenre. Zelf zei hij: “Mocht ik dit boek als fictie hebben geschreven, dan zou niemand me geloven.”

Score: 7/10

9. ‘Evil Genius’ (4 afleveringen)

Waar? Erie, de vierde grootste stad in de Amerikaanse staat Pennsylvania. Het woord ‘eerie’, met dubbele ‘e’ weliswaar, duidt in het Engels ook op een onbehaaglijk gevoel. Net datgene waar deze docu je mee opzadelt.

Zaak uit 2003. Omgeven door een politiekorps, de ontmijningsdienst en een cameraploeg explodeert de overjaarse pizzabezorger Brian Wells (46) live op televisie. De man die het leven liet door het dragen van een halsbom gaat de Amerikaanse geschiedenis in als ‘The Pizza Bomber’. 

Uit verder onderzoek blijkt algauw een bizarre link met een eerder gepleegde bankoverval. Daar zou onder andere ook ene Marjorie Diehl-Armstrong bij betrokken zijn, volgens ingewijden een meestermanipulatrice en de architecte van een ingenieus complot dat een waslijst aan vragen opwerpt. Niet het minst over de mogelijke betrokkenheid van het slachtoffer zelf.

Waarom kijken? Omdat de zaak door CNN omschreven wordt als de meest bizarre en grimmige uit de geschiedenis van de FBI.

Score: 7,5/10

8. ‘Strong Island’ (1.47 uur)

Waar? Een plaatselijke garage in het voorstedelijke Long Island, New York.

Zaak uit 1992. De 24-jarige Afro-Amerikaanse leraar William Ford wordt na een onbeduidend dispuut vermoord door een 19-jarige blanke mechanieker. De dader pleit ‘wettelijke zelfverdediging’ en gaat vrijuit. De zaak gaat met andere woorden door het gerechtelijke apparaat als de zoveelste waarbij een zwarte Amerikaan om het leven komt. Meer dan twintig jaar later keert regisseur Yance Ford – de broer van het slachtoffer, die zich destijds als vrouw identificeerde – terug naar ‘het moment’ van de moord. Niet om detective te spelen, maar wel om vat te krijgen op de situatie. Op zoek naar loutering wil Ford nagaan wat de tragedie nu precies in zijn familie teweegbracht.

Waarom kijken? Omdat ‘Black Lives Matter’ meer dan een alleen maar een #hashtag is. Een aangrijpend verhaal over onrecht, stil verdriet en onuitgesproken woede.

Score: 7,5/10

7. ‘The Confession Killer’ (5 afleveringen)

Waar? De Amerikaanse Midwest, meer bepaald Michigan en ook de zuidelijke staat Texas. Maar wie de bekentenissen van killer Henry Lee Lucas voor waar aanneemt zegt eigenlijk: heel de VS. Meteen ook de inzet van deze docu.

Zaak 1960-1983. Notoir seriemoordenaar Henry Lee Lucas werd veroordeeld voor het plegen van 11 moorden tussen 1960 en 1983, onder andere zijn moeder was een van de slachtoffers. Tot zover een transparante synopsis, want de zaak is natuurlijk veel ingewikkelder dan dat. Even terugspoelen. Tijdens zijn voorhechtenis bij de Texas Rangers wordt het Lucas zo naar zijn zin gemaakt – het is haast lachwekkend, dat hij op hun aangeven spontaan overgaat tot meer dan honderd bekentenissen. Waar een gratis milkshake al niet goed voor is. Lucas wordt vervolgens uitgeroepen tot de meest productieve seriemoordenaar uit de Amerikaanse geschiedenis. Wanneer een journalist van de Dallas Times-Herald die illusie doorprikt is het hek van de dam.

Waarom kijken? Omdat na het geval Lucas de Amerikaanse ondervragingstechnieken op de schop gingen en ook wel omdat Henry deels als inspiratiebron diende voor de cultfilm ‘Henry: Portrait of a Serial Killer’. Maar gewoon willen lachen met de Texas Rangers is natuurlijk ook een optie.

Score: 8/10

6. ‘Wild Wild Country’ (6 afleveringen)

Waar? Wasco County, in de Amerikaanse staat Oregon, vermaard vanwege het hoogst aantal stripclubs in de VS.

Zaak uit 1981. De uit India overgevlogen Poona-Ashram is de Christelijke bewoners van het stadje Antilope een doorn in het oog. De plaatselijke bevolking voelt zich bedreigd door de internationale volgelingen van de kleine Indiase Guru genaamd Bhagwan Shree Rajneesh, maar je mag ook gewoon Osho zeggen. 

De zaak wordt op de spits gedreven wanneer nationale media lucht krijgen van de geladen situatie. Vervolgens volgen immigratiefraude, een bomaanslag, massavergiftiging, dubieuze groepseks en een poging tot moord elkaar in een ijltempo op. Dat er af en toe een oude man met een lange baard in een Rolls Royce passeert is eigenlijk bijzaak.

Waarom kijken? Omdat de even charismatische als twijfelachtige Ma Sheela Anand, destijds de rechterhand van Osho, ons met haar getuigenis een zitje op de eerste rij aanbiedt.

Score: 8,5/10

5. ‘The Investigator: A British Crime Story’, seizoen 1 (6 afleveringen)

Waar? Het gezapige Britse kuststadje Bournemouth, in het zuiden van Engeland.

Zaak uit 1985, echtgenote en moeder Carole Packman verdwijnt op mysterieuze wijze. Hoewel haar lichaam nooit werd teruggevonden zit haar echtgenoot Russell Causley nu een levenslange celstraf uit voor de moord. In een poging zijn onschuld staande te houden weigert Causley ook maar een detail over de zaak prijs te geven. Om alsnog antwoorden te krijgen over de verdwijning van haar moeder doet dochter Sam, destijds 16 jaar, een beroep op de charismatische crime-journalist Mark Williams-Thomas.

Waarom kijken? Omdat de zaak even mysterieus als emotioneel is. De smeekbede van dochter Sam gaat werkelijk door merg en been. De thrillerachtige opzet - compleet met een door acteurs nagespeelde reconstructie – valt gelukkig ruim binnen de grenzen van de goede smaak.

Score: 9/10

4. ‘Don’t F**k With Cats: Hunting An Internet Killer’ (3 afleveringen)

Waar? Een grauwe appartementsblok op Decarie Boulevard, in het Canadese Montreal.

Zaak uit 2010. In een poging om roem te vergaren post een gestoorde ziel filmpjes van zichzelf waarop te zien is hoe hij kittens vermoordt. Kittens? Inderdaad onderschat nooit de link ‘katten en het internet’. Een groepje ‘cybernerds’ en dierenliefhebbers blijft niet bij de pakken zitten en onderneemt actie om de identiteit van de ‘killer’ te achterhalen. 

Voordat ze er erg in hebben komen ze in het vaarwater van het onderzoek naar de voormalige pornoster, kannibaal en moordenaar Luka Magnotta. Die wordt internationaal gezocht omdat hij op het internet beelden verspreidde waarop te zien is hoe hij de 33-jarige Chinese student Lin Jun martelt en op gruwelijke wijze om het leven brengt. We besparen jullie de verdere details.

Waarom kijken? Omdat zelfs het hele internet niet wist waar te kruipen na het kijken van deze Crime Doc. Een gepaste meme om te reageren bestaat vooralsnog niet. Opgelet! Niet voor kijkers met een zwakke maag.

Score: 9/10

3. ‘Abducted in Plain Sight’ (1.31 uur)

Waar?  Het Amerikaanse staatje Idaho in het noordwesten van de Verenigde Staten, waar de jaarlijkse aardappeloogst zowat de enige activiteit het vernoemen waard is. Zelfs wie er de misdaadstatistieken op naslaat ziet dat de plek uitblinkt in middelmatigheid.

Zaak uit 1974 :Twaalf jaar was Jan Broberg toen de 40-jarige Robert Berchtold, een buurman en vriend des huizes, haar in 1974 ontvoerde en misbruikte. De dader maakte de androgyne tiener wijs dat ze in opdracht van aliens moest bevallen van zijn kind. Berchtold slaagde erin haar tot tweemaal toe te ontvoeren, terwijl haar gebrainwashte ouders hem in alle vertrouwen toegang tot hun dochter verleenden en beiden, lees: moeder én vader (!), zelf een relatie met de man begonnen.

Waarom kijken? Omdat je je wel iets kan voorstellen bij het stockholmsyndroom. Maar met aliens en een slaafs koppel overspelige ouders in de mix overtreffen feiten hier ruimschoots de betere fictie. Hallucinante taferelen waar je mond van zal openvallen.

Score: 9,5/10

2. ‘The Devil Next Door’ (5 afleveringen)

Waar? Met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid: Treblinka, Sobibor en Trawniki, in het bezette Polen ten tijde van de Tweede Wereldoorlog.

Zaak: Eind jaren 70 wordt de naar Amerika geëmigreerde en inmiddels gepensioneerde fabrieksarbeider John Demjanjuk, op basis van KGB-documenten en getuigenissen van Holocaustoverlevers, ‘aangeduid’ als nazikampbewaarder ‘Ivan de Verschrikkelijke’. Na het nodige administratieve getouwtrek wordt hij in de jaren 80 aan Israël uitgeleverd waar hij publiekelijk terechtstaat voor de meest wrede oorlogsmisdaden denkelijk. Maar sommigen spreken van een schouwtoneel. Is de beschuldigde wel degelijk de koelbloedige kampbeul, waar hij op het tribunaal voor wordt versleten? Of gaat het hier om een groteske zaak van identiteitsverwisseling?

Waarom kijken? Omdat eind deze maand nog nieuw bewijs wordt voorgelegd door de Stichting Bildungswerk Stanislaw Hantz in Berlijn. En ook wel omdat Demjanjuks opvallende Israëlische advocaat Yoram Sheftel, uit een zwarte komedie van de gebroeders Coen lijkt weggelopen.

Score: 9,5/10

1. ‘Who Killed Little Gregory?’ (5 afleveringen)

Waar? Lépanges-sur-Vologne, een pittoresk dorpje in de Franse Vogezen dat minder dan duizend inwoners telt.

Zaak uit 1984: De vierjarige Grégory Villemain wordt in 1984 levenloos in een waterloop teruggevonden. De eerste, maar zeker niet laatste verdachte is een familielid en dorpsgenoot van het slachtoffertje. Wat volgt is een web van intriges compleet met: anonieme dreigtelefoontjes, een vader die de cel invliegt, een moeder in rouw die uitgroeit tot de meest gehate vrouw van Frankrijk, een onderzoeksrechter die uit het leven stapt en een journalist van Paris Match die de familie infiltreert in een poging om de waarheid te achterhalen.

Waarom kijken? Omdat de zaak tot op vandaag in Frankrijk en bij uitbreiding Franstalig België, de gemoederen blijft bedaren. Straffe familie-intriges en vreemde plotwendingen in een onopgehelderde zaak, daar ga je maar beter eens voor zitten. Beter en zenuwslopender dan de spannendste thriller dat je ooit hebt gezien. Aan het einde zit je niet langer aan je vingernagels te knagen, maar aan je ellebogen.

Score: 10/10

Meer artikelen lezen over wat er leeft in tv- en streamingland? Dat kan in dit dossier.

‘Marianne’: verborgen parel op Netflix. Of hoe onze zuiderburen verantwoordelijk zijn voor de beste horrorserie in tijden

GEZIEN. “‘Boerenjaar’ is een promopraatje voor de Boerenbond”

‘1917’ bewijst dat cinema Netflix en co. nog kan aftroeven