Direct naar artikelinhoud
CoronavirusUpdate

Drastische maatregelen tegen coronavirus: China zet leger in, toeristische attracties gaan dicht

Drastische maatregelen tegen coronavirus: China zet leger in, toeristische attracties gaan dicht
Beeld Photo News

Na de uitbraak van het coronavirus neemt China drastische maatregelen. In Wuhan, het epicentrum van de uitbraak, wordt het leger ingezet. China is ook begonnen met de bouw van een noodziekenhuis met een oppervlakte van 25.000 vierkante meter. Verder zijn verschillende festiviteiten voor het Chinees nieuwjaar afgelast en moeten toeristische attracties de deuren sluiten.

en

Leger ingezet

De logistieke afdeling van het leger neemt in de metropool Wuhan de leiding over de “gezamenlijke controlewerkzaamheden”, zo klinkt het op de Chinese staatstelevisie. Ook is het medische personeel van het leger gemobiliseerd voor de strijd tegen het virus.

40 werknemers van het militair hospitaal in Wuhan starten met de behandeling op de intensieve zorgen van het ziekenhuis voor longziekten in de stad. Verdere details zijn niet bekendgemaakt.

Noodziekenhuis

Binnen 10 dagen moet ook een speciaal noodziekenhuis van 25.000 vierkante meter klaar zijn. Het ziekenhuis zal uitsluitend patiënten opvangen die besmet zijn geraakt met de mysterieuze longziekte. 

Buitenlandse Zaken past reisadvies voor China aan

Als gevolg van de uitbraak van het coronavirus past ook ons land het reisadvies aan. De federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken raadt niet-essentiële reizen naar de provincie Hubei tijdelijk af. In de rest van China kan veilig gereisd worden, zo luidt de update. 

Wie Wuhan en omgeving bezoekt of bezocht heeft en klachten ondervindt aan de luchtwegen of koorts heeft, wordt aangeraden een arts te raadplegen. 

Buitenlandse Zaken haalt daarnaast enkele preventiemaatregelen aan voor reizigers naar China. Zo moeten dierenmarkten, contact met levende en dode dieren, het eten van rauw vlees en contact met zieke mensen vermeden worden. Hygiënemaatregelen zijn ook belangrijk, zoals de handen goed wassen en een mondmasker dragen op plaatsen waar zich veel mensen dicht bij elkaar bevinden.

Lockdown

26 mensen in China zijn intussen overleden aan het coronavirus. Bij zeker 830 mensen is het virus vastgesteld, melden de autoriteiten. De meeste besmettingen zijn gebeurd in de provincie Hubei, waarvan de miljoenenstad Wuhan de hoofdstad is.

Meer dan 10 steden zijn intussen in lockdown gegaan. Naast Wuhan - met 11 miljoen inwoners - gaat het om Huanggang, Ezhouis, Chibi, Zhijiang, Huangshi, Xiantao, Enshi, Qianjiang, Xianning, Jingzhou, Jingzhou en  Dangyang. Inwoners mogen zich niet meer buiten de steden verplaatsen, en het openbaar vervoer werd er stilgelegd. 

Meer dan 30 miljoen Chinezen zijn hierdoor aan het begin van de vakantie voor het Chinees nieuwjaar ingrijpend beperkt in hun bewegingsvrijheid. De steden zijn zo goed als van de buitenwereld afgesloten.

Toeristische attracties dicht

Het toerisme krijgt door de uitbraak van het virus een flinke klap. De Chinese overheid heeft vandaag beslist delen van de Chinese Muur te sluiten voor bezoekers. Die lokt jaarlijks 10 miljoen bezoekers. Het deel van Juyingguan, op een zestigtal kilometer ten noorden van Peking, is gesloten. Voor het deel van Simatai (op ongeveer 110 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad) zijn de festiviteiten in de tempel geschrapt. Toeristen moeten in het dorp Gubai hun temperatuur laten opmeten.

Ook andere attracties zijn gesloten. Het ‘vogelneststadion’ in Peking, dat werd gebouwd voor de Olympische Spelen van 2008, blijft dicht tot 30 januari. De Ming-graven en het Pagodenbos zijn vanaf morgen niet meer toegankelijk. Ook de Verboden Stad, het keizerlijke paleizencomplex dat vorig jaar 19 miljoen bezoekers lokte, is tot nader order gesloten.

Het attractiepark Disneyland in Shanghai blijft eveneens dicht. “Ons enige doel is de epidemie te voorkomen en de gezondheid te vrijwaren”, staat op de website te lezen. Op vraag van de autoriteiten annuleerde Cirque du Soleil ook een opvoering in China.

De autoriteiten schrapten daarnaast verschillende populaire festiviteiten die voorzien waren voor het Jaar van de Rat, dat morgen begint. 

Chinese reisbureaus worden intussen verplicht de verkoop van binnen- en buitenlandse pakketreizen te stoppen. De maatregel zal een aanzienlijke impact hebben op de mondiale toerismesector, want de Chinese toeristen vormen de grootste groep van buitenlandse reizigers ter wereld. Ze gaven in 2018 130 miljard dollar (zowat 118 miljard euro) uit in het buitenland.

Veel Chinezen hebben al een reis gepland of geboekt voor de nieuwjaarsvakantie die vandaag is begonnen en voor velen meer dan een week duurt. De Chinese oudejaarsdag is in het verkeer een van de drukste dagen van het jaar. Naar schatting zeker vierhonderd miljoen Chinezen waren van plan die dag op pad te gaan.