Stanny De Vlieger, de afscheidnemende gerechtelijk directeur van de Federale Gerechtelijk Politie in Antwerpen. © Jan Van der Perre

Jaarverslag FGP Antwerpen: eerste inkijk in bestolen kluizenzaal en voor meer dan 43 miljoen euro in beslag genomen

De Antwerpse federale politie (FGP) heeft in 2019 meer dan 43 miljoen euro aan geld en goederen in beslag genomen. Dat blijkt uit het jaarverslag dat de FGP op vrijdag heeft vrijgegeven. Er werd ook voor het eerst een foto vrijgegeven van de getroffen kluizenzaal van de Fortis-bank aan de Belgiëlei.

jtp

Van de 43,45 miljoen euro kwam 5,2 miljoen euro van cash geld. 16,78 miljoen euro werd in beslag genomen vanop verschillende rekeningen. Verder ging het ook om zo’n 10,5 miljoen euro aan roerende goederen en 9,9 miljoen euro aan onroerende goederen. De FGP liet ook 41 voertuigen in beslag nemen, samen goed voor net geen miljoen euro.

Er werden vorig jaar 561 aanhoudingen verricht. Daarvan waren er 159 gerechtelijke aanhoudingen in 46 dossiers die kaderen in het fel bekritiseerde Stroomplan. “In 2019 werden er in totaal 51 arrestaties uitgevoerd die kunnen gelinkt worden aan de haven”, aldus Stanny De Vlieger, de afscheidnemende gerechtelijk directeur van de FGP.

Dat Stroomplan werd opgericht in samenwerking tussen de federale en de lokale politie om de drugscriminaliteit in de haven aan te gaan, maar verliep door uiteenlopende redenen nog niet optimaal. Volgens de FGP is er beterschap op komst, onder meer omdat de onderbemanning werd aangepakt.

Kluizenzaal

De FGP lijst in het jaarverslag ook de opvallendste dossiers uit 2019 op. Daar komt uiteraard ook de tunnelroof van de Belgiëlei aan bod. In die zaak werden vijf verdachten eerder deze maand doorverwezen naar de correctionele rechtbank.

De FGP geeft voor het eerst ook een opvallende kijk vrij in de kluizenzaal van de getroffen Fortis-bank aan de Belgiëlei. Daar werden een 27-tal kluizen gekraakt. Volgens de politie waren de daders lid van de zogenaamde Vor y Zakone-bende (vertaling voor ‘dief volgens de wet’ in het Russisch, red.).

Lees verder onder de foto

© Federale Gerechtelijke Politie

Een ander opvallend dossier draaide volgens de FGP rond de illegale handel van schepen die bestemd waren voor de sloop. “De schepen werden overgebracht tussen België en Nederland en tot schroot herleid. Hierbij werd de reglementering op de behandeling van de gevaarlijke stoffen zoals asbest volledig met de voeten getreden”, stelt de FGP. Een bedrijf dat instaat voor het opstellen van expertiserapporten zou betrokken zijn door het opstellen van valse verslagen. In dat dossier werd voor meer dan 13 miljoen euro in beslag genomen.

© Federale Gerechtelijke Politie

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER