Direct naar artikelinhoud
Euthanasieproces

Uitvoerende arts in euthanasieproces werd veroordeeld voor aanranding patiënten

Uitvoerende arts in euthanasieproces werd veroordeeld voor aanranding patiënten
Beeld BELGA

De uitvoerende arts die in 2017 definitief veroordeeld werd voor aanranding van de eerbaarheid van minderjarige en meerderjarige patiënten, werd door de Orde der artsen twee jaar ongemoeid gelaten. Pas eind vorig jaar werd een tuchtonderzoek opgestart na melding door het Openbaar Ministerie, zo vernam Belga.

en

Michel Deneyer, ondervoorzitter van de Nationale Raad van de Orde der artsen, kan het onderzoek niet bevestigen, maar stelt dat de wetgeving rond de Orde “hopeloos verouderd” is en dat er transparantie moet komen.

Voor het Gentse hof van assisen wordt vrijdagmorgen de moraliteit besproken van de drie artsen, die beschuldigd worden van vergiftiging. De uitvoerende arts werd veroordeeld voor aanranding van de eerbaarheid van een minderjarige patiënt en van een meerderjarige patiënt, meldde de politieman die het moraliteitsonderzoek uitvoerde. De jury kreeg de details van de feiten te horen, nadat voorzitter Minnaert verduidelijkte dat de man in deze zaak van het vermoeden van onschuld geniet.

Geen beroep

De correctionele rechtbank van Dendermonde legde de man in april 2017 een gevangenisstraf van twee jaar met probatie-uitstel op. De arts betastte patiënten aan de geslachtsdelen tijdens onderzoeken die medisch daarvoor niet nodig waren, zo stelde de moraliteitsonderzoeker. De man ging niet in beroep tegen het vonnis, zodat het om een definitieve veroordeling gaat.

“Mijn cliënt betwist die feiten tot op vandaag”, zei zijn advocaat Walter Van Steenbrugge op de preliminaire zitting van het Gentse hof van assisen. De advocaat stelde dat er kort voor de zitting van 10 december een tuchtonderzoek gestart werd, en dat hij zijn cliënt daarin had bijgestaan. De zaak moest voor de onderzoekscommissie van de Orde der artsen komen, maar er zou geen uitspraak komen voor het proces voor het hof van assisen, zei Van Steenbrugge.

De Orde der Artsen startte het onderzoek naar de arts pas nadat het Openbaar Ministerie een melding deed naar aanleiding van het assisenproces, zo bleek op de zitting. De burgerlijke partijen hadden op de preliminaire zitting gevraagd om de voorzitter van de Orde der artsen Oost-Vlaanderen op te roepen als getuige, maar daar was het hof niet op ingegaan.

Transparantie

Michel Deneyer, ondervoorzitter van de Nationale Raad van de Orde der artsen, kan het onderzoek niet bevestigen. “Ik kan er niets over zeggen omdat het om de provinciale raden gaat en ik er geen weet van heb. Maar ook de voorzitter van de provinciale raad mag volgens de wet niet op die vraag antwoorden.”

Volgens Deneyer is de Orde der artsen zelf vragende partij voor een wetshervorming. “Het moet allemaal transparant kunnen gebeuren. De wetgeving dateert van 1967 en is hopeloos verouderd. De wet vertrok van het uitgangspunt van artsen in een soort club, en is niet aangepast aan de moderne maatschappij. Minister (van Volksgezondheid, nvdr.) De Block heeft al haar best gedaan om tot een hervorming te komen, maar voorlopig is er nog geen doorbraak.”