Direct naar artikelinhoud
Migratie

Ook deze foto werd door Vlaams Belang gemanipuleerd: Krant van West-Vlaanderen eist schadevergoeding

Deze collage publiceerde Vermeersch op zijn Facebookpagina.Beeld rv

De Krant van West-Vlaanderen eist excuses en een schadevergoeding van Vlaams Belang-Kamerlid Wouter Vermeersch. Die had een gemanipuleerde en uit de context getrokken foto van een fotograaf van de krant gebruikt als propaganda voor zijn partij. Dat meldt de VRT.

Vermeersch deed vorige week op zijn Facebookpagina een oproep om te betogen tegen de komst van een asielcentrum in Koksijde. Op de foto bij zijn bericht staat op de voorgrond een groep asielzoekers, in de achtergrond de vliegbasis van Koksijde. Maar de foto is bewerkt.

In werkelijkheid gaat het om een collage van twee bestaande foto’s. Een van de luchtmachtbasis, en een van een rondleiding voor asielzoekers in Westouter. Die laatste werd op 7 januari 2020 genomen door fotograaf Eric Flamand.

“Dit gaat om pure vervalsing”, zegt Pascal Kerkhove, de directeur redactie bij de Krant van West-Vlaanderen, aan VRT NWS. “Het beeld van voornamelijk mannelijke asielzoekers is gekopieerd naar de ingang van de vliegbasis om de illusie te wekken dat er enkel mannen zullen worden opgevangen. Dit klopt niet. Als wij dit als nieuwsmedium zouden doen, dan worden wij -terecht- terechtgewezen. Blijkbaar kan en mag een verkozen politicus dit wel.”

‘Relevant’

Volgens Vermeersch werd de collage gebruikt om zo nauw mogelijk aan te sluiten bij het bericht zelf. “Het was niet de bedoeling om te laten uitschijnen dat er nu al migranten in de basis van Koksijde vertoeven. Dat kon en kan ook helemaal niet, want zij trekken er pas eind deze maand in. Een aantal mensen zag dat precies echter anders, dus hebben wij de foto laten aanpassen zodat er geen verwarring kan zijn”, zegt Vermeersch. De foto op Vermeersch’ Facebookpagina is intussen ook vervangen.

De Krant van West-Vlaanderen is niet van plan het hierbij te laten, en stuurde zowel Vermeersch als zijn partijvoorzitter Tom Van Grieken een brief met de vraag om excuses en een schadevergoeding van 500 euro.

Tweede foto

Ook een andere foto, die de Vlaams Belang-afdeling van Koksijde publiceerde, bleek deze week vervalst. Op die foto zijn drie mannen op een bankje te zien, naast een reclamebord waarop een typisch Vlaams menu te zien is met onder meer moules frites, biefstuk en een pintje. Eveneens gemanipuleerd.