Coronavirus breidt zich nu ook uit in Frankrijk: drie besmettingen vastgesteld

Het coronavirus heeft nu ook Europa bereikt. Vrijdagavond raakte bekend dat er drie gevallen zijn in Frankrijk, met name in Parijs en Bordeaux. In China doen ze er intussen alles aan om de verspreiding van het virus in te dijken. Daar vielen al 41 doden. Moeten we vrezen voor een wereldwijde epidemie? “Indrukwekkende maatregelen die China neemt, zijn nodig.”

blg

Het coronavirus heeft na ­enkele weken dus ook het Europese vasteland bereikt. “In Frankrijk zijn drie mensen ziek geworden”, zei de Franse minister van Volksgezondheid Agnès Buzyn vrijdagavond. Ze werden opgenomen in ziekenhuizen in Parijs en Bordeaux. Twee van de patiënten waren recent in China, de derde is een familielid van een van de twee anderen. Over hun toestand is niets bekend. Viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) verwacht nu dat nog meer mensen zich zullen laten testen en dat meer gevallen zullen opduiken. “Als we mensen opsporen en in quarantaine leggen, is het grootste gevaar geweken. Een groter probleem zijn de gevallen die niet gedetecteerd worden”, zegt hij.

(lees verder onder de foto)

10 jaar wachten op vaccin

Viroloog Johan Neyts (KU Leuven): “Er duiken voortdurend nieuwe virussen op. Dat in een wereld met bijna 8 miljard mensen en vliegverkeer een pandemie uitbreekt met miljoenen dodelijke slachtoffers is zeker niet ondenkbaar.”

De uitdaging is om zo snel mogelijk een vaccin te vinden. “En je kan daar pas naar zoeken als het virus bekend is”, zegt Neys. Hij schat dat de ontwikkeling gemiddeld 10 jaar duurt. “Dat moet sneller. We werken aan betere technologie en zoeken tegelijk meer antivirale middelen. Die stoppen de verspreiding niet, maar remmen het toch al af.”

En toch. De wetenschap kan nog zo z’n best doen, virologen houden wel degelijk rekening met een scenario zoals honderd jaar geleden plaatsvond. Bij de uitbraak van de Spaanse griep tussen 1918 en 1920 stierven uiteindelijk meer mensen dan tijdens de Eerste Wereldoorlog. “Maar dat zal met dit coronavirus niet gebeuren”, sust Steven Van Gucht van Sciensano.

Want voor dit type geldt: hoe besmettelijker, hoe minder gevaarlijk. “In het begin nestelt het virus zich tot in de longen. Dat is gevaarlijk, maar ook een moeilijke plek voor het virus om weer weg te geraken. En omdat het enige doel overleven en verspreiden is, zal het virus uiteindelijk de neus en het strottenhoofd verkiezen. Dat maakt het heel besmettelijk, een niesbui kan volstaan, maar ook veel minder gevaarlijk.”

(lees verder onder video)

Vergeleken met de honderden tot paar duizend patiënten die ieder jaar in België aan de griepepidemie bezwijken lijkt de uitbraak in Wuhan nog wel mee te vallen. Al wil klinisch bioloog Herman Goossens (UAntwerpen) ook niet te veel relativeren. “De indrukwekkende maatregelen zijn wellicht ook nodig. Ik verwacht geen pandemie, maar dat is deels ook aan China te danken. Dat het virus nu ook Europa heeft bereikt is nog geen reden tot paniek. Wij hebben een goede infrastructuur om dit snel op te vangen. Bij een dodelijke uitbraak denk ik vooral aan Afrika.”

Professor Van Ranst begrijpt de Europese zorg wel. “Door de geschiedenis, van de zwarte dood tot de Spaanse griep, zit de fascinatie voor infectieziekten bij ons ingebakken.” Volgens de viroloog beantwoordt de filmwereld aan die vrees. “Daarbij komt ook nog dat het ieder van ons kan treffen. Eén kuchje van een pendelaar op de trein kan volstaan. Bij ebola, dat besmettelijk is via bloed, en zika, via exotische muggen, speelt dat niet. Van die ziektes hebben we niet het gevoel dat we ze hier kunnen oplopen.”

Dodentol loopt op

De dodentol in China door het coronavirus is zaterdag gestegen tot 41 nadat 15 mensen stierven in de provincie Hubei, het epicentrum van de epidemie. Dat laten de lokale autoriteiten weten. Het aantal mensen bij wie in het land het nieuwe coronavirus is vastgesteld, is gestegen naar 1.300.

Minstens 444 nieuwe gevallen van het virus zijn ontdekt, waardoor het totale aantal besmette mensen oploopt tot 1.287, laat de nationale gezondheidscommissie weten in een verklaring.

In China zijn dertien steden in het zwaar getroffen Hubei in lockdown gegaan om de verspreiding van het dodelijke virus tegen te gaan

Het virus werd voor het eerst ook vastgesteld in Australië en Maleisië. Een persoon die vorige week van Wuhan naar Melbourne is gereisd, is geïnfecteerd. Nog zeven mensen worden onderzocht in Australië. Dat schrijft de krant Herald Sun. In Maleisië is de ziekte bij drie mensen aangetroffen.

Verder zijn ook in Thailand, Taiwan, Vietnam, Singapore, Japan, Zuid-Korea, Nepal en de Verenigde Staten mensen met het virus gevonden. Al deze mensen zijn in de Chinese provincie Hubei geweest en de meesten in de stad Wuhan, waar de uitbraak begon.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER