Melding mogelijke coronabesmetting in Brussel blijkt vals alarm

© REUTERS

In ons land zijn nog geen besmettingen met het nieuwe coronavirus vastgesteld. Er zijn wel al een aantal vermoedelijke gevallen gemeld. Maar dat bleek vals alarm.

jvt

Een man bood zich in het Brusselse Sint-Pietersziekenhuis aan met symptomen die dezelfde zijn als die van het coronavirus. Hij was kortademig, moest hoesten en had koorts. De man werd geïsoleerd en alle voorzorgsmaatregelen zijn genomen om te vermijden dat andere personen, patiënten of personeel, besmet zouden worden. Een bloedonderzoek moest uitsluitsel geven, meldde het ziekenhuis na berichten in de media.

Griep

‘We hebben vannacht een staal binnengekregen en onderzocht’, verduidelijkt viroloog Marc Van Ranst op Radio 1. ‘Dit was een geval van influenza, zoals er veel griepgevallen zijn op dit moment. Vals alarm dus, zoals er ongetwijfeld nog heel veel zullen zijn. Over al die gevallen gaan we niet communiceren. Als er een positief geval is, dan vertellen we het onmiddellijk.’

Ook minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) bevestigt dat het om een gewone seizoensgriep ging. ‘De situatie is meteen uitgeklaard. Dat toont dat onze procedures zeer goed werken.’

Volgens de Brusselse brandweer hadden zich vrijdagavond twee Aziatische patiënten aangeboden in het ziekenhuis die ook symptomen vertoonden die op het coronavirus konden wijzen, maar zou al snel gebleken zijn dat zij niet met dat virus besmet waren. Het Sint-Pietersziekenhuis kon die informatie niet bevestigen.

In België is er geen reden tot grote ongerustheid over het coronavirus, liet de FOD Volksgezondheid woensdag weten. Maar de waakzaamheid is wel verhoogd. Het Sint-Pietersziekenhuis is aangeduid om zich te ontfermen over patiënten die besmet zijn met het virus. Het ziekenhuis beschikt over meerdere quarantainekamers en is sinds de SARS-epidemie gespecialiseerd in zulke epidemieën.

Verspreiding

In Frankrijk zijn drie mensen die besmet zijn geraakt in het ziekenhuis opgenomen. Het Europese Centrum voor Ziektepreventie en -controle (ECDC) verwacht dat er meer gevallen zullen opduiken in Europa. Het EU-agentschap verzekert dat de lidstaten de noodzakelijke capaciteit hebben om een bredere verspreiding van het virus te verhinderen en onder controle te houden.

In China zijn intussen 41 mensen overleden na een besmetting. Buiten China is het virus ook al opgedoken in onder meer de Verenigde Staten, Thailand, Vietnam en Singapore. In Australië zijn zaterdag drie nieuwe gevallen bevestigd, in Japan staat de teller op drie.

Afsluiten ‘Motor City’ Wuhan raakt heel China

De Chinese overheid heeft alle toegang naar de miljoenenstad Wuhan afgesloten. Dat is slecht nieuws voor de omvangrijke auto-industrie annex logistieke sector in de regio – en bij uitbreiding voor de hele Chinese economie.

Leuven stapt in race naar vaccin

De KU Leuven werkt aan een vaccin tegen het nieuwe Chinese coronavirus. Al over enkele weken zouden dierproeven kunnen beginnen.

Wat weten we en wat weten we niet over de Chinese virusuitbraak?

Ruim achthonderd zieken, 26 doden en zeker tien Chinese miljoenensteden die op slot zijn gedraaid: dat is de voorlopige tussenstand in de uitbraak van de longinfectie met een nieuw coronavirus in China, waarover voorlopig nog veel vragen openstaan.