Direct naar artikelinhoud
Liveblog

Live - ‘Kans is reëel dat coronavirus ook in ons land opduikt’

Een Chinees koppel met mondmaskers bij de Verboden Stad in Peking.Beeld Getty Images

Drastische maatregelen moeten de verspreiding van het coronavirus voorkomen. Inmiddels zijn meer dan 2.100 mensen besmet geraakt en 56 personen overleden. Voor het eerst is het virus nu ook opgedoken in Europa. Volg de laatste ontwikkelingen in deze liveblog.

De feiten op een rij:

• Er zijn wereldwijd meer dan 2.100 mensen besmet met het coronavirus, voornamelijk Chinezen. 56 mensen zijn overleden.

• Het virus is ondertussen opgedoken in 12 landen, waaronder de VS (3 patiënten) Canada (1 patiënt) en Frankrijk (3 patiënten).

• Het virus ontsproot in de Chinese miljoenenstad Wuhan, daar vallen ook de meeste doden.

• Er is geen reden tot paniek in België: het virus is (vooralsnog) helemaal geen dodelijk ‘killer virus’ 

Live

  1. Ook Frankrijk gaat burgers evacueren uit Wuhan

    De Franse regering gaat de Fransen die in de Chinese stad Wuhan verblijven en er graag weg willen, evacueren. Dat zal vermoedelijk rond het midden van de komende week gebeuren, zo heeft de Franse minister van Volksgezondheid Agnès Buzyn vanavond aangekondigd na een vergadering met premier Édouard Philippe.

    Er zouden ongeveer 800 Franse burgers in het gebied verblijven. De evacuatie zou met een rechtstreekse vlucht gebeuren en met toestemming van de Chinese autoriteiten, De verwachting is dat er "enkele tientallen tot enkele honderden" Fransen op het aanbod zullen ingaan. Wie naar Frankrijk terugkeert, zal er twee weken in een opvangcentrum moeten blijven. Dat komt ongeveer overeen met de incubatietijd van het coronavirus.

    De Franse minister van Volksgezondheid Agnès Buzyn.Beeld AFP
  2. Vijf gevallen bevestigd in VS

     In de Verenigde Staten zijn intussen vijf mensen besmet met het coronavirus. Dat heeft de Amerikaanse overheidsdienst voor ziektecontrole- en preventie (Centres for Disease Control and Prevention, CDC) vandaag meegedeeld.

    "We verwachten dat er nog meer gevallen zullen zijn", verklaarde dokter Nancy Messonnier, die bij de CDC verantwoordelijk is voor ademhalingsaandoeningen. Ze voegde toe dat momenteel zowat 100 patiënten in 26 staten worden onderzocht.

  3. De Block: 'Kans is reëel dat virus ook in ons land opduikt'

    Het nieuwe coronavirus heeft ons land nog niet bereikt, maar mocht dat gebeuren, dan zijn we goed voorbereid, zo verzekert minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) in VTM NIEUWS.“We hebben alle mogelijke maatregelen genomen”, aldus De Block, die toevoegt dat er een “reële kans” is dat het virus binnenkort ook in ons land opduikt

    Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld).Beeld VTM NIEUWS
  4. 'Aantal gevallen waarschijnlijk onderschat'

    Viroloog Marc Van Ranst van de KU Leuven denkt dat China het aantal gevallen van het coronavirus waarschijnlijk heeft onderschat. Dat heeft hij gezegd op Radio 1. “Er komen veel gevallen bij en het werkelijke aantal wordt waarschijnlijk zelfs onderschat. Dat kan ook een impact hebben op de verspreiding van het virus naar de rest van de wereld.”

    Viroloog Marc Van Ranst.Beeld Stefaan Temmerman
  5. Manifestanten gooien molotovcocktails naar gepland quarantainecentrum in Hongkong

    Betogers hebben zondagavond (plaatselijke tijd, red.) met molotovcocktails gegooid naar een leegstaand gebouw in Hongkong dat zou worden ingericht als quarantainezone voor mensen die mogelijk besmet zijn met het coronavirus. De lobby van het gebouw stond in brand bij aankomst van de brandweer.

    "Deze daden van vernieling vormden een ernstige bedreiging voor de mensen die ter plaatse waren", aldus de politie van Hongkong.

    In de speciale administratieve regio van China werden tot nu toe zes gevallen van besmetting met het coronavirus vastgesteld. De autoriteiten beschouwen het virus als een "noodtoestand" en kondigden zaterdag een reeks maatregelen aan, waaronder het inrichten van het leegstaande gebouw in de wijk Fanling als voorlopige quarantainezone.

    Aan dat gebouw kwamen zondag tientallen mensen protesteren. Sommigen blokkeerden de straat en gooiden met molotovcocktails. De politie moest tussenbeide komen.

    Brandweermannen bij het quarantainecentrum.Beeld AP
  6. Kaap van 2.000 besmettingen gerond in China

    Het aantal bevestigde gevallen van coronavirus in China is opgelopen tot 2.051, zo is vandaag bekendgemaakt. Zesenvijftig mensen zijn overleden aan de gevolgen van het longvirus.

    De burgemeester van Wuhan, de stad die het epicentrum vormt van de uitbraak van het coronavirus, zei eerder op de dag dat hij nog duizend extra gevallen verwacht in zijn stad. Het gaat om mensen die nu al in het ziekenhuis liggen, maar waarvan het nog niet zeker is of ze met het coronavirus besmet zijn.

    Beeld AFP
  7. Coronavirus bereikt Oostenrijk

    Het coronavirus heeft ook Oostenrijk bereikt. Artsen van een ziekenhuis in Wenen hebben bevestigd dat een vrouw is besmet. Het gaat om een Chinese vrouw die werkzaam is als stewardess.

    Een paar weken geleden was ze in de stad Wuhan. Volgens het ziekenhuis gaat het relatief goed met haar. Ze bevond zich sinds 23 januari in een hotel in Wenen. Haar kamer is afgesloten en iedereen met wie ze contact heeft gehad, wordt ondervraagd en mogelijk onderzocht. 

  8. ‘Als evacuatieplan klaar is, vertrekken we’

    Buitenlandse Zaken bekijkt samen met enkele andere Europese landen of het landgenoten kan weghalen uit de regio van Wuhan. Vlaming Johan Smets is er met vakantie bij familie van zijn Chinese vrouw en hoopt er zo snel mogelijk weg te kunnen. Dat vertelde hij aan VTM NIEUWS.

    Johan Smets.Beeld VTM NIEUWS
  9. Japan evacueert zijn staatsburgers uit Wuhan

    Japan zal al zijn onderdanen in de stad Wuhan terughalen indien zij dat willen. Dat heeft premier Shinzo Abe vandaag gezegd. De Japanese regering zal een chartervlucht of andere transportmiddelen regelen om zijn landgenoten uit Wuhan te repatriëren van zodra alle schikkingen met de Chinese autoriteiten zijn getroffen. Vrijdag waren er nog ongeveer 710 Japanners in Wuhan.

    Het Japanse Gezondheidsministerie maakte vandaag bekend dat er in Japan een vierde geval is vastgesteld. Het gaat om een veertiger die terugkeerde uit Wuhan, zijn toestand is stabiel.

    De Japanse premier Shinzo Abe.Beeld EPA
  10. 'Wuhan is een spookstad'

    Miljoenenstad Wuhan, waar het virus ontsproot, is volgens reporter Leen Vervaeke een spookstad.

    Twitter bericht wordt geladen...

  11. ‘Coronavirus verspreidt zich sneller’

    De Chinese Gezondheidsraad verwacht dat het aantal besmettingen met het Wuhan-virus de komende tijd gaat toenemen. 

    Het orgaan laat op een persconferentie weten dat het virus ook besmettelijk is tijdens de incubatietijd, de periode waarin iemand wel besmet is, maar nog geen ziekteverschijnselen heeft. Daarin wijkt het huidige virus af van het Sars-virus, waarbij dat niet het geval is. 

    De incubatietijd van het coronavirus varieert van een dag tot twee weken.

    'Overdraagbaarheid wordt sterker'

    De overdraagbaarheid van het virus wordt sterker, aldus het adviesorgaan. De raad verwacht dat het aantal besmettingen daarom de komende tijd nog toeneemt. Op dezelfde bijeenkomst zei de Chinese minister van Gezondheid Li Bin dat de kennis over het coronavirus nog zeer beperkt is.

    Beeld AFP

    Om verdere verspreiding te voorkomen wil China extra beschermende pakken en mondkapjes in het buitenland kopen.

  12. Stand van zaken

    De dodentol van het virus en het aantal besmettingen blijft oplopen. Er zijn officieel 56 mensen overleden. 2.051 mensen zijn besmet, waaronder voornamelijk Chinezen.

    Wereldwijde verspreiding

    Het coronavirus is buiten China opgedoken in Nepal, Thailand, Maleisië, Taiwan, Zuid-Korea, Japan, Australië, Frankrijk, Canada en de Verenigde Staten.

    Beeld Photo News
  13. China stelt Nationale Winterspelen uit

    China heeft zijn Nationale Winterspelen voor onbepaalde tijd uitgesteld. De spelen zouden in februari plaatsvinden in Binnen-Mongolië en gelden als een belangrijke etappe in de voorbereiding voor de Olympische Winterspelen van 2020. 


    Beeld AFP
  14. Derde besmette patiënt ontdekt in VS

    Er is een derde patiënt met het coronavirus ontdekt in de VS, zo meldt CNN. De patiënt reisde van Wuhan naar Orange County in Californië en de patiënt intussen in quarantaine geplaatst. De andere twee gevallen werden ontdekt in Washington en Illinois. 

  15. Blijf op de hoogte van belangrijk nieuws

    Er komt heel wat informatie op u af. Download nu de gratis app van De Morgen en krijg een bericht bij belangrijke updates.

    Of krijg DM Breaking in uw mailbox

  16. China verbiedt de handel in wild

    China verbiedt met onmiddellijke ingang de verkoop van wild op markten, in restaurants, supermarkten en online. De maatregel geldt voor het hele land. Ook het vervoeren van wild is niet langer toegestaan. Verder moeten boerderijen waar wild wordt gehouden, geïsoleerd worden.

    Het virus is waarschijnlijk op een markt in Wuhan van dier op mens overgesprongen.

    Beeld EPA
  17. Verontrustende beelden duiken op uit Wuhan: mensen bewusteloos op straat, chaos in ziekenhuizen

    Zieke mensen die bewusteloos op straat liggen, een ongeziene chaos in ziekenhuizen, hulpverleners in beschermende pakken die handen tekortkomen: de beelden die op sociale media circuleren van de toestand in de Chinese miljoenenstad Wuhan zijn zeer verontrustend.

    De ziekenhuizen hebben grote moeite met de behandeling van de vele besmette inwoners met het coronavirus. Berichten van chaos en overvolle ziekenhuizen bereiken de media. Er zijn niet genoeg ziekenhuizen om de zieken op te vangen, er zijn niet genoeg bedden op de afdelingen, niet genoeg dokters en verplegers, en niet genoeg beschermende maskers en handschoenen.

    Tekort aan beschermende pakken

    De voorraad van beschermende pakken schiet tekort. Aan ander materiaal als chirurgische maskers en veiligheidsbrillen is ook een tekort. Extra medische uitrusting is nodig, melden de autoriteiten in Hubei. Hong Kong spreekt van een noodsituatie.

    Twitter bericht wordt geladen...

    Twitter bericht wordt geladen...

    Beeld AFP
  18. Onze reporter in Wuhan

    Het mag duidelijk zijn: de sfeer is gespannen in Wuhan, sinds donderdag samen met omliggend gebied één grote quarantaine. Uitgaande vliegtuigen en treinen zijn geschrapt en de uitvalswegen zijn afgegrendeld. Alleen wie de sluipwegen kent, kan er nog uit. Dit is een stad van angst, schrijft onze reporter ter plaatse Leen Vervaeke.

    Beeld AFP
  19. Coronavirus nu ook in Canada

    Het eerste geval van het coronavirus in Canada is officieel vastgesteld. Een 50-jarige man uit Toronto reisde onlangs naar het Chinese Wuhan en keerde ziek terug.

    "De toestand van de man is stabiel en hij ligt in het ziekenhuis", aldus de landelijke overheid in de verklaring.

  20. China werkt aan vaccin voor coronavirus

    Het Chinees Centrum voor Ziektebestrijding en Preventie (CDC) is begonnen met het onderzoek naar en de ontwikkeling van een vaccin voor het coronavirus.

    De organisatie meldt dat het virus voorlopig met succes is geïsoleerd, aldus mediagroep CGTN, dat echter eigendom is van de Chinese overheid.

  21. VS evacueert diplomaten en enkele burgers in Wuhan

    Het ministerie van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten meldt dat het personeel van het consulaat in Wuhan geëvacueerd zal worden.

    Op de vlucht, die dinsdag vertrekt naar San Francisco, is ook ruimte voor enkele Amerikaanse staatsburgers die een groot risico lopen op besmetting met het coronavirus, aldus een verklaring van het ministerie. 

  22. 1.400 infecties wereldwijd

    China heeft bevestigd dat er momenteel 1.372 bevestigde besmettingen met het coronavirus zijn in het land. Volgens The Guardian zou er op internationaal vlak sprake zijn van meer dan 1.400 gevallen.

  23. Chinese president Xi Jinping: ‘Situatie is ernstig’

    De virale longziekte die in China reeds 41 mensen het leven heeft gekost, "accelereert" en plaatst China in een "ernstige situatie". Dit heeft president Xi Jinping zaterdag gezegd.

    Het staatshoofd en partijleider verzekerde dat zijn land "de strijd zal winnen" tegen de nieuwe variant van het coronavirus.

    Beeld EPA

    "Het leven is van het hoogste belang", zei Xi op een crisisbijeenkomst van de top van de communistische partij (CP). "Het is onze verantwoordelijkheid ze (de epidemie) in te dammen en te controleren."

    Alle niveaus van partij en regering moeten de hoogste prioriteit geven aan de strijd tegen het coronavirus, aldus Xi. De regerende communistische partij heeft een leidende werkgroep op het hoogste niveau in het leven geroepen. Er worden teams gestuurd naar de zwaar getroffen provincie Hubei in het centrum van het land, om de werkzaamheden van daaruit aan te sturen.

    De deelnemers aan het crisisberaad van de CP-top hebben de lokale ambtenaren opgeroepen "nog meer energieke maatregelen te nemen" om een verdere verspreiding van het virus te voorkomen en de patiënten voor een behandeling in "gecentraliseerde quarantaine" te brengen. Alles dient gedaan om de zieken te behandelen, en om de omvang van het ingezette medisch personeel te vergroten.

  24. Naast VS willen ook andere landen burgers evacueren uit Wuhan

    Naast de Verenigde Staten willen ook andere landen hun burgers weghalen uit Wuhan. Zo kondigde Frankrijk aan stappen te ondernemen. Volgens de krant South China Morning Post wil Parijs bussen inzetten om de mensen naar elders in China te brengen. Rusland heeft contact opgenomen met China over het evacueren van Russische inwoners uit Wuhan, bericht het Russische persbureau RIA.

  25. Zo gaan de Belgische hulpdiensten te werk bij mogelijke besmetting met coronavirus

    In het Brusselse Sint-Pietersziekenhuis was het even alarm toen de eerste patiënt met alle symptomen van het coronavirus werd binnengebracht. Uit testen bleek tegen de middag dat de man gewoon de griep heeft. Vals alarm dus, maar een goede test voor de hulpdiensten. Hoe gaan zij te werk in geval van mogelijke besmetting?

    Sint-Pietersziekenhuis in Brussel.Beeld Marc Baert
  26. Maandag vergadering met Europese gezondheidsexperts

    Voorlopig zijn er, behalve in Frankrijk, geen besmettingen met het Coronavirus bevestigd in Europa. Maar de waakzaamheid is groot. Eurocommissaris voor Gezondheid Stella Kyriakides heeft voor maandag een vergadering met gezondheidsexperts van de lidstaten belegd. "We staan klaar om op te treden en meer te doen indien noodzakelijk", zo deelde ze mee op Twitter.

    Twitter bericht wordt geladen...

  27. VS repatriëren Amerikanen uit Wuhan

    De VS zijn van plan om Amerikaanse burgers en diplomaten te repatriëren uit de Chinese stad Wuhan, de bron van het virus. 

    Het gaat om 230 mensen die worden opgehaald met een gecharterde vlucht, schrijft The Wall Street Journal.

  28. Géén coronavirus in Brussels Sint-Pietersziekenhuis

    De Chinese man die vannacht in het Brusselse Sint-Pietersziekenhuis is opgenomen, is niet besmet met het coronavirus. "Het is een geval van influenza van het type B, de griep dus", bevestigt viroloog Marc Van Ranst.

    "Wanneer iemand met de symptomen binnenkomt, nemen we een staal dat in een labo wordt onderzocht. Uit de analyse van de patiënt in Brussel bleek het te gaan om de griep."

  29. EU-agentschap voorspelt meer besmettingen in Europa

    Het is "waarschijnlijk" dat er in Europa meer gevallen van besmettingen met het coronavirus zullen opduiken, zo heeft het Europese Centrum voor Ziektepreventie en -controle (ECDC) meegedeeld.

    Het EU-agentschap verzekert echter dat de lidstaten de noodzakelijke capaciteit hebben om een bredere verspreiding van het virus te verhinderen en onder controle te houden.

    Voorlopig zijn er buiten Frankrijk in andere Europese landen geen gevallen bevestigd, maar de waakzaamheid is groot. In het Verenigd Koninkrijk zijn gezondheidsdiensten op zoek naar 2.000 vliegtuigpassagiers die in de voorbije twee weken in het land aankwamen vanuit de Chinese stad Wuhan, het epicentrum van het virus.

  30. Virus duikt bijna overal in China op door nieuwjaar

    Van de hoofdstad Peking over autonome regio's als Sinkiang en Binnen-Mongolië tot de speciale autonome regio's van Macau en Hongkong is het virus al opgedoken. Enkel de afgelegen autonome regio Tibet, in het westen van het uitgestrekte land, lijkt vooralsnog bespaard te blijven.

    De verspreiding van het virus wordt versterkt door het feit dat honderden miljoenen mensen rond deze tijd doorheen het land en naar het buitenland reizen om Chinees Nieuwjaar te vieren. Die vakantie wordt beschouwd als de grootste jaarlijkse massamigratie van mensen.

    Beeld AFP

    In Hongkong, waar vijf besmettingen zijn bevestigd, kondigden de autoriteiten bijkomende noodmaatregelen aan om de verspreiding tegen te gaan. De metropool heeft alle festiviteiten en evenementen rond het Nieuwjaar afgelast en schoolvakanties zijn verlengd tot 17 februari.

  31. Besmettingen in Frankrijk

    Er zijn drie besmette patiënten opgedoken in Frankrijk. De zieken bevinden zich in Bordeaux en Parijs. Twee van hen reisden afgelopen weken naar de getroffen provincie in China, de derde is een besmet familielid van een van hen. Verschillende experten gaan ervan uit dat er nog patiënten in Europa zullen opduiken.

  32. Aangepast reisadvies

    De FOD Buitenlandse Zaken heef het reisadvies voor China aangepast. Niet-essentiële reizen naar de getroffen provincie Hubei worden tijdelijk afgeraden. In de rest van China kan veilig gereisd worden, zo luidt het. “De situatie verandert snel, dus we raden iedereen die naar China afreist de instructies van de lokale autoriteiten en de Wereldgezondheidsorganisatie nauw op te volgen.”

  33. China neemt drastische maatregelen

    China heeft drastische maatregelen genomen om het virus in te dijken en zet onder andere het leger in.

    Het land is begonnen met de bouw van een noodziekenhuis met een oppervlakte van 25.000 vierkante meter. Verder zijn verschillende festiviteiten voor het Chinees nieuwjaar afgelast en moeten toeristische attracties de deuren sluiten.

    China legt in allerijl een ziekenhuis aan.Beeld Getty Images
  34. Onze reporter geraakt virusgebied Wuhan binnen: ‘Een stad in de ban van angst’

    Langs de Huanan Zeevruchtenmarkt van Wuhan rijden, waar het nieuwe coronavirus ontstond? Of langs het Wuhan Union Hospital, waar de meeste zieken zijn opgenomen? Taxichauffeur Liu (35) peinst er niet over. ‘Dat is het epicentrum van de ramp’, protesteert hij. ‘Bijna alle zieken komen daar vandaan. Ik wil daar niet in de buurt komen. Ik blijf minstens 300 meter van alle ziekenhuizen vandaan.’

  35. Blijf op de hoogte van belangrijk nieuws

    Er komt heel wat informatie op u af. Download nu de gratis app van De Morgen en blijf op de hoogte van belangrijke updates.

    Of krijg DM Breaking in uw mailbox

  36. Alle feiten op een rij

    Tientallen doden, meer dan duizend besmette patiënten: razendsnel grijpt het nieuwe coronavirus uit het Chinese Wuhan om zich heen. Verontrustend, maar ook weer geen reden tot paniek. Er is nog altijd kans dat het nieuwe virus zich ontpopt tot ‘gewoon’ een (zware) verkoudheid. 

    Beeld AFP