Direct naar artikelinhoud
Verenigd Koninkrijk

De journalist die Meghan Markle wegzet als ‘manipulatieve hielenlikker’ heeft zo zijn redenen

Piers Morgan.Beeld EPA

De Brit Piers Morgan schrijft Meghan Markle en prins Harry in zijn columns helemaal kapot en op tv doet hij er nog een schepje bovenop. Een zuiver persoonlijke wraakactie, zo blijkt. 

In zijn eerste toespraak sinds zijn vertrek als senior royal sprak Harry – “niet de prins of de hertog” – warme woorden over Groot-Brittan­nië, het volk, zijn oma en de rest van zijn familie. Alleen de media kregen een sneer. De boulevardpers heeft hem en Meghan verdreven, benadrukte hij. Maar dat klinkt zo abstract – de boulevardpers. Je zou er wel eens een gezicht bij willen zien. Wel, dat kan. En een naam noemen kan ook: Piers Morgan. Een invloedrijke journalist die Harry, maar vooral Meghan het afgelopen jaar helemaal kapot geschreven heeft en daar voorlopig niet mee stopt. In zijn laatste column omschrijft hij haar als: “Een tweedehandsautodealer met een tiara op zoek naar de hoogste bieder.” Of eerder: “Een manipulatieve hielenlikker die heel berekenend Harry’s hart veroverd heeft en zijn blinde liefde misbruikt om alles waarvan hij houdt te vernietigen. Door haar veranderde hij van een populaire, zorgeloze jongen in een treurige moraalridder.”

Piers heeft een heel persoonlijk motief voor zijn haatcampagne, maar daarover straks meer. Eerst: wie is hij? Al op zijn 29ste was Piers (nu 54) hoofdredacteur van tabloid News of the World en daarna van de Daily Mirror. Dat was in de tijd dat de kranten verwikkeld raakten in het afluisterschandaal (waar Piers natúúrlijk he-le-maal niets van wist). Hij werkte in Engeland en Amerika voor tv en presenteert tegenwoordig Good Morning Britain, en hij schrijft columns voor de Daily Mail die ook verschijnen op de druk bezochte website Mail Online.

Prins Harry en zijn vrouw Meghan dreigen juridische stappen te ondernemen tegen het leger aan paparazzi-fotografen dat rondom hun huis op Vancouver Island loert op een foto van het paar.Beeld EPA

Toegegeven, hij heeft een vlotte pen. Nog maar wat citaten uit zijn columns: “Meghan en Harry worden niet bekritiseerd vanwege haar huidskleur, maar omdat zij een egoïstisch stuk vreten is en hij een verachtelijke huilebalk.” “Pak ze hun titels af voordat deze graaiende, egoïstische en manipulerende wannabe-Kardashians de monarchie nog ­verder beschadigen.” “Zoals iedere goede actrice weet Meghan hoe je jezelf kunt promoten als iemand met een goed hart.”

Waarom haat deze Piers Meghan zo intens? Dat zit zo. In de tijd dat Meghan bekend werd als actrice in de Amerikaanse serie Suits benaderde hij haar via Twitter. Zij reageerde vriendelijk. Ze ­gingen een keer koffie drinken. Hij bracht haar in contact met mensen en zij deed op haar beurt hetzelfde. De machtige mediaman was een interessant contact voor een ambitieuze actrice, niks geks aan. En toen ontmoette ze prins Harry. “Van de ene op de andere dag beantwoordde ze mijn berichtjes niet meer. En ook mensen in haar omgeving negeerden me plots”, klaagde Piers. En hij concludeerde dat Meghan een berekenende heks is. Terwijl iedereen begrijpt dat, wilde het ooit iets worden tussen haar en Harry, ze uiteraard geen contact kon hebben met een van de beruchtste roddeljournalisten van het land. Natuurlijk kende Harry de reputatie van Piers. Het was pas berekenend geweest van Meghan als ze de ‘vriendschap’ had aangehouden, in ruil voor positieve verhalen.

Piers MorganBeeld rv

Maar de wraak van Piers is vreselijk. En hij waarschuwt het stel: “Denk maar niet dat de pers jullie nu met rust gaat laten. Het zal nog erger worden, nu jullie niet meer officieel bij de koninklijke familie horen.” Hij krijgt van de Daily Mail ruim baan. Dat is immers de krant die door Meghan is aangeklaagd wegens de publicatie van een zeer persoonlijke brief aan haar vader. De strijd is wat Piers betreft nog maar net begonnen.