Familie Tine Nys gaat in beroep tegen uitspraak euthanasieproces

De burgerlijke partij heeft cassatieberoep aangetekend, maar de familie wil niet reageren op de beslissing. © BELGA

In de zaak van de euthanasie van Tine Nys in 2010 is er geen cassatieberoep aangetekend door het Openbaar Ministerie, maar wel door de burgerlijke partij. Dat het Openbaar Ministerie niet in cassatie gaat, betekent dat de vrijspraak van de drie artsen definitief is. In een nieuw proces is het wel mogelijk dat de artsen een schadevergoeding moeten betalen.

ev

Het Gentse hof van assisen had in de nacht van 30 op 31 januari de drie artsen, die betrokken waren bij de euthanasie van Tine Nys in 2010 en beschuldigd werden van de vergiftiging, vrijgesproken. Tegen het arrest is alleen beroep bij het Hof van Cassatie mogelijk. De partijen – de familie van Tine Nys en het Openbaar Ministerie – hadden daarvoor tot en met maandag de tijd.

Het Openbaar Ministerie besliste om geen eis tot cassatie in te stellen. Dat betekent dat de strafrechtelijke vrijspraak van de artsen niet meer ongedaan gemaakt kan worden. De beschuldigden kunnen niet meer vervolgd worden voor dezelfde feiten, ongeacht de juridische omschrijving daarvan.

De burgerlijke partij heeft wel cassatieberoep aangetekend, maar die eis kan volgens de wet slechts ingesteld worden ‘ten opzichte van de beschikkingen betreffende haar burgerlijke belangen’. Als het Hof van Cassatie de burgerlijke partij volgt en het arrest verbreekt, kunnen de artsen dus wel nog in een nieuw proces burgerrechtelijk verantwoordelijk gesteld worden en veroordeeld worden tot het betalen van een schadevergoeding.

‘Onwettige beslissing’

Joris Van Cauter, de advocaat van de familie Nys, bevestigt het cassatieberoep. ‘We zijn de mening toegedaan dat het een onwettige beslissing was. Het staat vast dat de euthanasiewet niet gerespecteerd werd, maar dat lezen we niet in het arrest. We zullen dat in cassatie aantonen, zonder jury, en hopen dat het arrest verbroken wordt.’

© vrt

Het Hof van Cassatie oordeelt alleen of het arrest de wet schendt of een rechtsregel miskent en spreekt zich niet uit over de feiten. Een beslissing wordt pas binnen enkele maanden verwacht.

De familie wil niet reageren op de beslissing. De moeder van Tine Nys overleed op 7 februari. Zij lag in een kunstmatige coma na een hartstilstand op de dag van de uitspraak in het euthanasieproces.

Het leven en lijden van Tine Nys: ‘Al haar dromen waren in duigen gevallen’

Ze was warm, levenslustig, sociaal en creatief. Maar tegelijk ervaarde ze groot psychisch lijden, van in haar kindertijd. Het portret van Tine Nys dat uit het Gentse assisenproces naar voren komt, is gelaagd en divers. Een ding is zeker: als ze iets wilde, ging ze ervoor. Ook voor euthanasie.

De echte betekenis van het proces en het arrest

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Met de vrijspraak voor de drie beschuldigde artsen, valt het doek voor de assisenzaak. Maar door haar inhoud zal de zaak blijven nazinderen.

Zou Tine Nys’ euthanasie nu anders verlopen?

Het euthanasieproces was een triest en pijnlijk mediaspektakel, vindt Joris Vandenberghe. Tine Nys stierf in 2010. Het waren de beginjaren van euthanasie voor psychisch lijden. Wat is er veranderd?

‘Ik zei tegen mezelf: zelfmoord kan later nog, ik moet eerst alles geprobeerd hebben’

Het euthanasieproces in Gent riep bij Aurélie (38) veel oude en pijnlijke herinneringen op. ‘Zoals ik hebben er wellicht velen meegeleden.’