Elf doden bij twee schietpartijen in Duitse stad Hanau: ‘Racisme is een vergif in onze samenleving’

Nooddiensten ter plaatse in Hanau, 20 februari 2020. © Belga

Bij twee schietpartijen aan shishalounges in de Duitse stad Hanau, zijn verschillende doden gevallen. De vermoedelijke dader is dood gevonden in zijn woning.

Rond 22 uur gisteravond werden bij twee shishalounges negen mensen doodgeschoten. Vijf anderen raakten gewond. Direct na de schietpartijen startte de politie een grote zoekactie naar de dader.

Na een klopjacht werd de vermoedelijke dader dood aangetroffen in zijn woning. Daar trof de politie ook het lijk aan van de moeder van de man.

De verdachte is intussen geïdentificeerd als de 43-jarige Tobias R., een Duitser uit Hanau. Hij stond bij de politie of het parket niet bekend om vreemdelingenhaat.

De Duitse media berichten dat de de man enkele dagen geleden nog een opvallende video op YouTube geplaatst. Dat werd vernomen bij de Duitse veiligheidsdiensten. De verdachte blijkt in totaal een hele reeks theorieën via internet te hebben verspreid.

In een video die bijna een uur duurt zegt hij onder meer dat Duitsland bestuurd wordt door een geheime dienst met verstrekkende bevoegdheden.

In de video verspreidt de man in vloeiend Engels ‘een persoonlijke boodschap aan alle Amerikanen’. Hij zegt daarin dat er in de VS ondergrondse militaire voorzieningen bestaan, waarin kinderen mishandeld en gedood worden en waar de duivel wordt vereerd. Hij roept de Amerikaanse burgers op wakker te worden en daartegen te vechten.

Daarnaast herhaalde hij ook complottheoriën over een schaduwregering in de VS, en deed hij ook racistische en nazistische uitspraken. Hij liet zich ook negatief uit over migranten uit Arabische landen en Turkije.

De video, die opgenomen werd in een privéwoning, bevat echter geen verwijzing naar een mogelijke gewelddaad in Duitsland.

‘Vermoedelijk terroristische gewelddaad’

De schietpartij wordt gezien als een vermoedelijk terroristische gewelddaad, zo deelde Peter Beuth (CDU), de minister van Binnenlandse Zaken van de Duitse deelstaat Hessen, mee aan het regionale parlement in Wiesbaden. Er wordt aangenomen dat de schutter alleen handelde. “Tot nu toe zijn er geen aanwijzingen voor meerdere daders”, zei Beuth nog.

Over de identiteit van de slachtoffers werd nog geen mededeling gedaan. Maar volgens een woordvoerder van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan zouden bij de schietpartijen enkele mensen met de Turkse nationaliteit gedood zijn.

Voor de slachtoffers vindt donderdagavond om 18.00 uur een herdenkingsevenement plaats in het centrum van Hanau.

Vermoedelijke dader mocht wapens bezitten

De vermoedelijke dader van de schietpartijen in Hanau had in 2013 een vergunning gekregen om wapens te mogen bezitten. Dat hebben de lokale autoriteiten laten weten. Volgens RedaktionsNetzwerk Deutschland (RND) kocht Tobias R. het pistool waarmee hij de aanslagen pleegde, volkomen wettelijk op het internet.

Het wapen is een Glock 17,9 millimeter Luger. Dat is hetzelfde wapentype als in 2016 werd gebruikt bij de rechts-extremistische aanslag op een winkelcentrum in München. Daarnaast had Tobias R. nog twee andere wapens, zo vernam RND in onderzoekskringen: een pistool van producent SIG Sauer, 9 millimeter, net als een pistool van producent Walther, ook 9 millimeter.

Vorig jaar werd de vergunning voor wapenbezit van de vermoedelijke dader nog onder de loep genomen. Daarbij werd onder meer gekeken of de wapens volgens de regels werden bewaard.

Tobias R. was actief in een schuttersvereniging in Frankfurt. Volgens een woordvoerder van de Deutscher Schützenbund (DSB), de grootste overkoepelende organisatie voor sportschutters in Duitsland, stond hij bekend als een “eerder rustig type”, die op geen enkele manier echt opviel. Hij had zich naar verluidt nooit schuldig gemaakt aan xenofobe uitspraken. “Je kon op een heel verstandige manier met hem praten.”

Merkel: ‘Een uitermate trieste dag voor Duitsland’

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft racisme “een vergif in onze samenleving” genoemd. Ze reageert daarmee op de schietpartij die woensdagavond plaatsvond in twee shishalounges in de stad Hanau. Aangenomen wordt dat de verdachte handelde uit vreemdelingenhaat.

“Racisme is een gif. Haat is een gif. En deze haat bestaat in onze samenleving”, zo deelde de Duitse regeringsleider mee tijdens een persconferentie in Berlijn. “En het is de schuld van veel misdaden in onze samenleving.”

“Dit is een uitermate trieste dag voor ons land. De diepe pijn over de gewelddadige dood van zo veel medeburgers die de mensen nu in Hanau voelen, voel ook ik. En voelen de mensen in heel Duitsland.”

Alles wordt in het werk gesteld om de achtergrond van de moorden volledig aan het licht te brengen, verduidelijkte Merkel nog

Geschokte reacties

De burgemeester van de Duitse stad Hanau is geschokt door de twee schietpartijen. ‘Het was een verschrikkelijke avond’, aldus Claus Kaminsky tegen de krant Bild. ‘De avond zal ons nog lang bezighouden. Het is een avond die je je niet erger voor kunt stellen.’

Parlementslid Hanau Katja Leikert (CDU) reageert ook geschokt op de schietpartijen. ‘In deze afschuwelijke nacht wens ik alle nabestaanden van de slachtoffers veel sterkte en de gewonden een snelle genezing.’ Leikert bedankt ook nog de politieagenten die bezig zijn met de zaak.

Andere politici houden het extreemrechtste AfD verantwoordelijk voor de aanslagen. Norbert Röttgen van de christendemocratische CDU, die enkele dagen geleden verrassend naar buiten trad als kandidaat om Angela Merkel op te volgen als kanselier, zei dat de aanslagen niet “geïsoleerd” bekeken mogen worden. “Wij moeten het gif bestrijden, dat door AfD en anderen in onze samenleving gedragen wordt”, stelde hij tegenover de krant Bild.

Volgens Konstantin Kuhle, expert binnenlandse zaken van de liberale partij FDP, is AfD medeschuldig aan het maatschappelijke klimaat in Duitsland. “De AfD draagt medeverantwoordelijkheid voor het klimaat van haat en racisme in Duitsland”, stelde hij in een uitzending van Bild Live.

Ook Konstantin von Notz, politicus bij de Duitse Groenen, legt een verantwoordelijkheid bij AfD. “We zien dat sinds vele maanden en jaren. Het gestook en het discours in onze samenleving heeft gevolgen. Als je kijkt wat er elke dag aan haat en ophitsing wordt verspreid, dan heeft dat vaak gevolgen, ook dodelijke.” Volgens von Notz is er een “heel groot probleem” met racisme en rechtse terreur in Duitsland.

Katja Kipping, voorzitster van het extreemlinkse Die Linke, nam op Twitter geen blad voor de mond. “De racistische aanslag van Hanau is geen ongeval. Zulke daden worden aangevuurd door een rechtse hetze, die spreekt over ‘evenwichtige wreedheid’ (een verwijzing naar woorden van Björn Höcke, AfD-leider in de deelstaat Thüringen en voorman van de extreemrechtse ‘Flügel’ binnen de partij) en ‘remigratie’ en mensen hun waardigheid ontzegt.”

Annegret Kramp-Karrenbauer, die onlangs aankondigde op te stappen als voorzitter van de CDU, stelde dat de aanslagen in Hanau de noodzaak onderstrepen dat haar partij zich afgrenst van AfD. “Hanau bevestigt mij in mijn houding dat het voor de CDU altijd heel duidelijk moet zijn dat er geen samenwerking met die partij mag zijn, die rechts-extremisten en nazi’s in haar rangen duldt”. En nog: “Hoe belangrijk het is om deze brandmuur te hebben, dat zien we op een dag als Hanau.”

Jörg Meuthen, voorzitter van AfD, reageerde op Twitter op de beschuldigingen aan het adres van zijn partij. “Dit is noch rechtse noch linkse terreur, dit is de paranoïde daad van een gek. Elke vorm van politieke instrumentalisering van deze verschrikkelijke daad is een cynische vergissing.”

Vicevoorzitter Hubertus Heil van de sociaaldemocratische partij SPD beschrijft AfD als “geestelijke brandstichter”. Naast treuren moet Duitsland volgens hem bekijken “hoe wij als rechtsstaat, als weerbare democratie, streng optreden” tegen haatdragend discours.

Partner Content