Dalai lama 80 jaar op de troon: zijn tips voor het dagelijkse leven

Dalai lama © reuters
Trui Engels
Trui Engels Journalist Knack

De dalai lama werd op 22 februari 1940 ingehuldigd als de spirituele leider van Tibet. Zijn levenslessen worden door heel wat mensen met meer dan gewone interesse aanhoord.

Tibetanen vieren zaterdag de 80e verjaardag van de inhuldiging van hun huidige spirituele leider.

Time Magazine had in 2015 naar aanleiding van de 80e verjaardag van de dalai lama een gesprek met de Tibetaanse spirituele leider. Zo zei hij het volgende over ouder worden en het vinden van zingeving in de westerse wereld waar jeugdigheid zo belangrijk is: ‘Hoe ouder je wordt, hoe meer ervaringen je kan delen met andere mensen. Zo bestaat er in Zweden een programma dat gepensioneerden stimuleert om een actievere rol te spelen in de opvoeding van jonge kinderen. Dat vind ik heel erg goed. In het bijzijn van jonge kinderen voelen ouderen zich vanzelf weer fris. Het is onrealistisch om te denken dat je nog altijd dezelfde dingen kan doen als toen je jong was. Dus heeft het geen zin om bitter te worden op latere leeftijd. Jij hebt iets wat jongeren nog niet hebben: wijsheid en ervaring.’

Over de liefde en omgaan met een gebroken hart heeft de dalai lama de volgende mening: ‘Een gebroken hart heel je het best door het celibaat te beoefenen. Een sterke band komt immers voort uit hebzucht en dat leidt dan weer tot haat, boosheid en jaloezie. Als ik een mooie vrouw zie, dan herinner ik er mij steeds aan dat ik een monnik ben en dat helpt. Maar als je geen monnik bent dan zal de drang naar seks altijd wat voor problemen zorgen.’

We zetten nog eens 10 levenslessen van de dalai lama op een rijtje.

1. Toon medeleven

Uit onderzoek blijkt dat als je medeleven toont, je een gelijkaardig gevoel ervaart als wanneer je seks hebt, een lekkere maaltijd eet of van een heerlijke vakantie geniet. Met andere woorden, het tonen van medeleven is goed voor je gezondheid. Het vermindert stress, zorgt voor een regelmatigere hartslag en verbetert het immuunsysteem.

2. Wees vriendelijk en help anderen

Het kost weinig moeite, maar het maakt je aanzienlijk gelukkiger. Dus, in de woorden van de dalai lama: ‘Wees altijd vriendelijk wanneer het mogelijk is. Dat is altijd mogelijk.’

3. Vind geluk

Het doel van ons leven is om gelukkig te worden, weet de Tibetaanse spirituele leider. Dat is tenslotte het enige wat de mens uiteindelijk echt wil bereiken in deze ratrace. We worden gebombardeerd met boodschappen over materieel bezit, maar er zijn heel wat minder boodschappen over vergiffenis, medeleven, geduld, tolerantie en vriendelijkheid. Terwijl net dat de topprioriteiten zijn om gelukkig te worden.

4. Vind innerlijke rust

De dalai lama adviseert iedereen om elke dag een moment alleen te zijn. Zo heb je tijd om na te denken en de negatieve gedachten zoals boosheid, jaloezie en vermoeidheid uit je hoofd te bannen. Probeer die te vervangen door positieve emoties zoals optimisme, dankbaarheid, liefde en vrede. De echte kalme geest is de bron van geluk en een goede gezondheid, aldus de dalai lama.

5. Breng anderen geen schade toe

‘Als je kan, help de anderen. Als je niet kan, breng hen dan tenminste geen schade toe’, is een uitspraak van de dalai lama. Vertel dus geen leugens of verspreid geen gemene geruchten, profiteer niet van anderen en pest niemand.

6. Koester je vriendschappen

Vriendschap mag nooit onderschat worden. Bovendien is echte vriendschap nooit afhankelijk van geld of politieke motieven. Het gebrek aan vriendschap is een van de oorzaken die bijdragen tot depressie in onze samenleving.

7. Word geen slaaf van de technologie

Hoewel de dalai lama miljoenen volgers heeft op Twitter, waarschuwt hij evenwel voor een overmatig gebruik van de sociale media. En wel om de volgende redenen: ze kunnen je leven overnemen (kijk maar naar mensen die op restaurant hun ogen niet van hun smartphone kunnen houden), ze zijn een slechte vervanger voor echte vriendschap, ze helpen je niet om medeleven te tonen en de echte menselijke contacten lijden er onder.

8. Maak geen ruzie, maar onderhandel

Dialoog betekent zoeken naar een compromis met respect voor elkaar. De oplossing voor conflict en onenigheid ligt in de geest van de verzoening. Er is geen 100 procent winnaar of 100 procent verliezer. De spirituele leider raadt ook aan om nooit het verleden op te rakelen maar zich te concentreren op de reden van het huidige probleem.

9. Wees lief voor de aarde

Om te overleven hebben we de plicht om zo goed mogelijk voor de planeet te zorgen. Recycleren en het gebruik alternatieve energiebronnen zijn manieren om bij te dragen aan een schonere aarde.

10. Leer uit je fouten

‘Als je verliest, verlies dan de les niet’, zegt de dalai lama. Als er iets fout loopt, is het belangrijk om te onderzoeken wat de reden daarvoor is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content