Kwart bruggen “te weinig gecontroleerd” door besparingen bij Agentschap Wegen en Verkeer

© BFM

Door besparingen bij het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) zijn er minder controles naar de staat van de Vlaamse bruggen. Dat zegt Vlaams Parlementslid Hannes Anaf (SP.A), die cijfers opvroeg bij Vlaams minister van Openbare Werken Lydia Peeters (Open VLD).

svw

“Tot voor kort was de richtlijn dat bruggen minstens om de drie jaar moeten worden geïnspecteerd. Uit de cijfers van AWV blijkt echter dat in de provincie Antwerpen in 41,5 procent van de bruggen dit niet wordt gehaald en het dus langer duurt voor er een controle is. Limburg volgt met 26 procent, vervolgens komt West-Vlaanderen met 24 procent. De meest extreme voorbeelden zijn bruggen in Beveren, Affligem, Machelen of Overijse die in 2012 voor de laatste keer werden geïnspecteerd.

Recent werd de termijn voor de controles van de bruggen wel aangepast. Naargelang leeftijd en type brug kan een inspectie ook om de vier of vijf jaar. De verlenging van die inspectietermijn is volgens Anaf ingegeven door de besparingen bij AWV. Zo nam het personeelsbestand de afgelopen tien jaar af met 187 mensen en zullen door nieuwe besparingen nog eens 62 personeelsleden afvloeien.

Maar volgens AWV-woordvoerder Jef Schoenmaekers is er geen reden tot paniek. “Als er problemen opduiken, dan wordt een brug nauwlettender opgevolgd. Het is echter onmogelijk om al deze bruggen samen aan te pakken.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen